Zasady konkursu:
- konkurs trwa od 10-17 września 2017
- każda osoba może przesłać jedno zgłoszenie
- w komentarzu pod postem podać przepis
- zwycięzcę wybiera sponsor nagrody
- ogłoszenie wyników max w ciągu 5 dni
- w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników zwycięzca powinien podać adres do wysyłki nagrody po tym czasie zostanie wybrany kolejny zwycięzca
- wysyłka nagród na terenie Polski
Nagrodą w konkursie będzie piękny włoski granitowy garnek Ballarini Lucca
Biorąc pod uwagę to, że jesień zbliza się wielkimi krokami, przygotowałabym pyszne, rozgrzewajace danie jakim jest jednogarnkowa potrawka dyniowa z soczewicą. Danie sezonowe, szybkie, pyszne, zdrowe... ;)
OdpowiedzUsuń150g suchej soczewicy - dowolnej (ja użyłam żółtej)
1 i 1/2 średniej cukinii
1 i 1/2 średniej papryki czerwonej
10 szt. pieczarek
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
300g gęstego puree z dyni
2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz czarny, kurkuma, papryka słodka/ostra/wędzona, majeranek, kumin, inne ulubione przyprawy
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
Soczewicę płuczemy na sicie. Do garnuszka wlewamy 1/2 szklanki bulionu, dodajemy soczewicę i gotujemy aż wchłonie ok. 3/4 płynu. Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy i lekko podduszamy na patelni, a następnie dodajemy do soczewicy. Dolewamy resztę bulionu i dodajemy puree dyniowe. Gotujemy dopóki warzywa i soczewica nie będą miękkie. Na koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy natkę z pietruszki oraz czosnek. Smacznego! :)
Fajny garnek i chętnie wezmę udział w konkursie :)
OdpowiedzUsuńPodaję przepis który przygotuję w garnku. Moja propozycja to:
Boczniak a'la flaczki
Składniki:
500 g boczniaków
2 marchewki
¼ dużego selera
cebula
2 litry bulionu warzywnego
płaska łyżka mąki pszennej
gałka muszkatołowa
imbir mielony
łyżka suszonego majeranku
masło
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Boczniaki umyć, pokroić w paski i obsmażyć w garnku na 2 łyżkach masła przez 10 minut. Przełożyć do miseczki. Odstawić.
Marchew i seler obrać, umyć i pokroić w słupki (zapałki). Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i w garnku zeszklić na maśle, następnie dodać marchew, seler, dusić do miękkości. Warzywa obsypać łyżką mąki i cały czas mieszając podsmażyć. Zalać bulionem, dodać grzyby. Całość zagotować i na małym ogniu gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodając po 1-2 szczypty imbiru, gałki muszkatołowej i ostrej papryki.
Pozdrawiam i smacznego :)
świetny garnek :) Jesień zbliża się wielkimi krokami, trzeba więc pomyśleć o daniach sycących i rozgrzewających a takim na pewno jest zupa gulaszowa.
OdpowiedzUsuń700g mięsa z szynki lub łopatki
duża cebula
2 łyżki mąki pszennej
5 pieczarek
5 dużych ziemniaków
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
2 średnie marchewki
korzeń pietruszki
2/3 szkl zielonego groszku
mały koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
łyżka czosnku granulowanego
łyżka słodkiej papryki
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 łyżki oleju
Mięso myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką, dokładnie mieszamy w przyprawach. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i mocno rumienimy z każdej strony. Oprószamy mąką, chwilę smażymy. Dodajemy posiekaną cebulkę, po ok 5 minutach pokrojone pieczarki. Smażymy ok 10 minut. Całość zalewamy ok 1,5 l gorącego buliony, ew. wody. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew, i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele ang. Zupę gotujemy do miękkości wszystkich składników. Wtedy dodajemy groszek, paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki. W razie konieczności dolewamy jeszcze trochę wody i doprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze ok 20-30 minut. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Wieprzowina po francusku z kurkami...jednogarnkowe danie, potrzebujemy tylko garnek z dobrym, nie przypalającym dnem, pokrywkę i dobrej jakości produkty, przy dobrym garnku to tylko przy znikomej naszej pracy obiad jednogarnkowy sam się robi...polecam...
OdpowiedzUsuńskładniki: łopatka bez kości 1 kg, oliwa 8 łyżek, pieprz biały mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, marchew 4 sztuki, cebula 2 sztuki, cukinie małe 2 sztuki, kurki mrożone 40 dag,zioła prowansalskie 1 łyżeczka, woda 2 szklanki, seler nać 2 łodygi
łopatkę umyć, osuszyć i natrzeć kucharkiem, pieprzem białym i na 2 godziny do lodówki
w garnku z dnem co nie przypala rozgrzać oliwę i z każdej strony zrumienić łopatkę, mięso wyjąć na talerz
wsypać pokrojoną w talarki marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię, kawałeczki łodyg selera, kurki zamrożone - wszystko podsmażać z 5 minut mieszając
włożyć do warzyw łopatkę, wsypać zioła prowansalskie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa
taka łopatka jest dobra na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa...............SMACZNEGO!!!
Gratuluję wygranej.
Usuńdziękuję smacznie...
Usuńgarnek dostałam, jest super, dziękuję...
UsuńBardzo się cieszę i jeszcze raz gratuluję wygranej.
UsuńJesień się zbliża. A co za tym idzie mamy w pełni sezon grzybowy. A jak sezon grzybowy to muszą być dania z grzybami w roli głównej. Ale do dania potrzebny jest garnek, w którym przygotowuję pyszny krem borowikowy z tortellini.
OdpowiedzUsuńJako, że bardziej lubię zupy z suszonych grzybów więc najpierw grzyby ususzyłam.
Krem borowikowy z tortellini
250 g tortellini z ricottą i szpinakiem
4 solidne garści suszonych prawdziwków
1 marchewka
1 duży ząbek czosnku
1/2 cebuli
100 g dowolnego serka topionego
ok. 1,5 l wody
2 kostki rosołowe drobiowe
1/2 szk śmietany 30 %
do smaku :
sól
pieprz
papryka wędzona
2 łyżki oleju rzepakowego
Tortellini ugotować według opisu na opakowaniu i wyjąć na talerz łyżką cedzakową.
Grzyby namoczyć a potem łyżką cedzakową przełożyć do garnka.
Wlać wodę, dodać pokrojoną w plastry marchewkę oraz kostki ( jeśli macie domowy bulion lub rosół to użyjcie go pomijając kostki i wodę ) i gotować do miękkości.
Na patelnię wlać odrobinkę oleju i wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić ją a potem dodać pokrojony czosnek i smażyć chwilkę.
Cebulę i czosnek przełożyć do garnka z grzybami i marchewką, dodać serek i przyprawy do smaku i zagotować.
Odłożyć kilka plasterków ugotowanych grzybów do dekoracji.
Wszystko w garnku zmiksować blenderem i na koniec dodać zahartowaną śmietankę w odrobinie zupy.
Wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.
Na talerze rozlać zupę, nałożyć tortellini i udekorować odłożonymi grzybami i natką pietruszki.
Fajny garnek , bardzo by mi sie przydała abym swoje dania mogła od początku do końca przygotować w jednym garze.
OdpowiedzUsuńCieciorka z chorizo w sosie pomidorowym
składniki:
400 g cieciorki
1,5 l bulionu
2 czerwone papryki
1 duża cebula
500 ml przecieru pomidorowego
300 g chorizo
sól,pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
ewentualnie odrobina cukru
Cieciorkę namoczyć wcześniej w wodzie, u mnie moczyła się całą noc. Do garnka wlać bulion i zagotować. Cieciorkę osączyć z wody w której się moczyła i przełożyć do garnka z bulionem. Gotować aż cieciorka będzie miękka. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić razem z cebulą w niedużą kostkę. Chorizo pokroić w cienkie plasterki. Gdy cieciorka będzie już miękka dodać przecier pomidorowy oraz pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i słodka paprykę, sól i pieprz wedle smaku. Jeśli kto woli na ostro może dodać ostrą paprykę. Dodać również pokrojone chorizo. Wymieszać i gotować jeszcze aż papryka i cebula zmiękną. Jeśli danie jest za bardzo kwaskowe od przecieru można doprawić nieco cukrem.
Świetny garnek który idealnie sprawdzi się do przygotowania Fasolki po bretońsku :)
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
0.5 kg fasoli ( najlepiej ją namoczyć przez całą noc do rana )
300 g kiełbasy
200 g boczku
1 duża cebula
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mielona
3 duże łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki do zagęszczenia
Namoczoną fasolę zalewamy wodą tak by woda była na 3-5 cm nad fasolą i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i drobno siekamy w kostkę po czym podsmażamy na rumiano. Kiełbasę i boczek kroimy w duża kostkę i również podsmażamy. Do miękkiej fasoli dodajemy podsmażoną cebulkę oraz mięsko. Dolewamy ewentualnie szklankę wody. Podprawiamy. Zagęszczamy mąką rozprowadzoną wcześniej w wodzie. I jeszcze przez chwilkę gotujemy.
O super garnek Alu.
OdpowiedzUsuńMyślę że idealny byłby do zrobienia gulaszu wołowego z pręgi z lesnymi aromatycznymi grzybami np. muchomorami rdzawobrązowymi i gołąbkami zielonkawymi.
Do tego kasza gryczana i danie idealne w idealnym garnku wjeżdża na stół.
Dorota Owczarek
dolores1264@o2.pl
Uwielbiam takie przydatne garnuszki oraz... kanie!
OdpowiedzUsuńDlatego proponuję:
Flaczki z kani <3
Kanie to bardzo smaczne i popularne grzyby...
Przeważnie panieruję je tak - jak kotleta schabowego, ale inne potrawy z ich udziałem są również rewelacyjne.
Flaczki są przeeepyszne i doprawiam je tak, że smakiem przypominały te klasyczne - wołowe.
Żeby nie kawałki grzybów - można byłoby się pomylić...
Jednakże całość komponuje się tak smakowicie, że zupa zawsze jedzona jest w podwójnych porcjach.
2-3 skrzydełka z kurczaka/udka (*)
5-6 kani (średnich)
1 cebula (duża)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
3/4 łyżki przyprawy rosołowej
przyprawa do flaków (wg smaku) (**)
1-2 łyżki majeranku
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej
Zasmażka:
1 łyżka mąki (czubata)
2 łyżki oleju
Kanie należy oczyścić i odciąć nóżki (są niepotrzebne), a kapelusze dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, a następnie wymieszać z grzybami.
Całość lekko posolić i smażyć do miękkości.
W międzyczasie z kurczaka i reszty warzyw - przygotować wywar.
Mięso, warzywa starte na grubych oczkach tarki (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora ugotować z dodatkiem przyprawy bulionowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego.
Na końcu kurczaka wyjąć, a do garnka dodać kanie z cebulą, przyprawę do flaków i majeranek.
Zupę gotować dodatkowe 5-10 minut.
Opcjonalnie flaki można zagęścić zasmażką (polecam!).
Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając - smażyć na złoty kolor.
Zasmażkę połączyć z flakami.
Całość podgotować kolejne kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku.
(*) Flaczki można przygotować na wywarze warzywnym - wtedy idealnie nadadzą się dla osób będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.
(**) Zamiast przyprawy do flaków można użyć odrobiny papryki słodkiej, chilli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Superowy garnek.
OdpowiedzUsuńKapusta Eli z dynią
1 mała kapusta biała
1 kg dyni
1/2 kg pieczarek
1/2 kg ulubionej mocno wędzonej kiełbasy
2 duże cebule
2 łyżki smalcu
4 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz do smaku
Kapustę pokroić w kratkę około 1.5 centymetra. Włożyć kapustę do garnka,posolić,zalać wodą,ugotować na pół miękko i odcedzić. Z dyni usunąć skórę i pestki. Miąższ dyni pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać z łupinek i dość grubo pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. W dużym rondlu lub garnku roztopić smalec,dodać kiełbasę,liście laurowe,ziele angielskie i smażyć aż kiełbasa się lekko zrumieni. Do kiełbasy dodać cebulę i dalej smażyć. Następnie dodać pieczarki i razem smażyć kilka minut. Do rondla dodać podgotowaną kapustę,przyprawić solą i pieprzem do smaku i dalej gotować. Do kapusty dodać dynię i gotować aż dynia będzie miękka ale nie rozgotowana. Kapustę z dynią najlepiej podawać na drugi dzień odgrzaną. Smacznego!
eli_555
Na wstępnie napiszę, że świetny konkurs,a nagroda przecudowna.
OdpowiedzUsuńMoim ukochanym pprzepisem jednogarnkowym jest spaghetti, przyznam, że robiłam je zazwyczaj w dużej patelni, ale i w garnku również wychodzi rewelacyjnie ;)
Spaghetti jednogarnkowe ;)
1 duża marchewka,
1 średnia pietruszka,
1 średnia cebula,
około 2 szklanek wody,
300 g dowolnej kiełbasy,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
5 płatów papryki konserwowej,
sól i pieprz do smaku,
szczypta ostrej papryki,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta kurkumy,
1 łyżka oregano,
1 łyżka bazylii,
400 g makaronu spaghetti.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy,myjemy i kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w kostkę.
Na dużą patelnię (garnek) wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy warzywa i kiełbasę, chwilkę smażymy, zalewamy wodą i dusimy około 5 minut.
Paprykę konserwową kroimy w kostkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę i przyprawy.
Dodajemy surowy makaron. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 20 minut. Od czasu do czasu mieszając.
Danie gotowe. Smacznego ;)
Dobry garnek, to podstawa w każdej kuchni. Na jesienny obiad z garnka wybrałabym rozgrzewające mocą aromatycznych przypraw curry :)
OdpowiedzUsuńCurry z ananasem i liczi
Składniki:
1 filet z kurczaka
1 puszka mleczka kokosowego
1 puszka ananasa krojonego
1 puszka liczi w syropie
1/2 cukinii
1 łyżka czerwonej pasty curry
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka garam masali
olej do dań z woka
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać garam masalą i wrzucić na rozgrzany w garnku olej, obsmażyć kilka minut i dodać pokrojona w kostkę cukinię. Całość zalać mlekiem kokosowym, dodać pastę curry, sos sojowy i gotować 5 minut. Ananasa i liczi osączyć z syropu i wrzucić do curry. gotować jeszcze 10 minut i gotowe! Podawać z ryżem :)
Super garnek, widzę że można w nim smażyć bez przypalania, więc zrobiłabym pyszne leczo z cukinii, gdzie trzeba dużo smażyć i to każdy składnik osobno, a w dodatku jest ono idealne na jesienną porę.
OdpowiedzUsuńLeczo z cukinii
kładniki
1 kg cukinii
pół kg kiełbasy cienkiej
2 marchewki
30 dkg pieczarek
1 papryka czerwona
3 cebule
pieprz czarny mielony
sól
kucharek przyprawa w płynie
olej do smażenia
1. Cukinię obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć w garnku .
2. Kiełbasę pokroić na półplasterki i podsmażyć w garnku.
3. Marchewkę zetrzeć na tarku o grubych oczkach i podsmażyć w garnku.
4. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć w garnku.
5. Paprykę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć w garnku.
6. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć w garnku.
7. Na koniec przełożyć wszystkie składniki do garnka, doprawić do smaku solą, pieprzem i kucharkiem w płynie, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko razem smażyć w tym garnku.
Taki garnek Ballarini Lucca byłby idealny do tej potrawy.
Elżbieta Sobejko
sela_2100@wp.pl
Przepis w garnku :
OdpowiedzUsuń1.Smażymy na maśle schaby pokrojone na kawałki 2cm -5szt
2.Dodajemy pieczarki pokrojone w kosteczki .300g
3.Nastepnie cebula w piórka -100g
4.Dodajemy 1.5l bulionu
5.Całość dusimy pod przykryciem 2 godz
6.Jak mięso jest miekkie dodajemy śmietany 12%...
DANIE GOTOWE Smacznego .....
Garnek ful wypas akurat do smażenia brusznicy ,borówki czerwonej,która przypomina mi cudowny wypoczynek w Białogórze pełnej jagód ,brusznicy i grzybów.
OdpowiedzUsuń1kg brusznicy,borówki czerwonej
25 dag cukru
sok z 1 cytryny
i smażymy jak nasze babcie bez polepszaczy,dasz mniej cukru masz cudowną konfiturę do mięs
Witam. Jeśli konkurs z garnkiem do wygrania to od razu pomyślałam o chili con carne. Jest to super sycące i rozgrzewające danie. Polecam bardzo.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
300 g mielonego mięsa wołowego
3 cebule
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
puszka czerwonej fasoli
papryka
1/2 szkl wody
po pół łyżeczki chili, słodka papryka, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek-przesmażamy i dodajemy chili, paprykę i oregano. Smażymy przez chwilę razem mieszając. Dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Gdy mięso zmieni kolor na jaśniejszy to dodajemy pomidory i wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Paprykę po wycięciu nasion kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, gotujemy przez kolejne 5 minut. Dodajemy czerwoną fasolę i gotujemy przez 5 minut. Przyprawiamy do smaku.
Natalia Mi
Bardzo dziękuję wszystkim za wzięcie udziału w konkursie. Wszystkie propozycje są bardzo ciekawe i apetyczne. Wkrótce ogłoszenie wyników.
OdpowiedzUsuń