Sezon na tanie arbuzy jeszcze trwa więc do dzieła by zatrzymać choć na chwilę smak wakacji #MyVictorinox.
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 3 duże jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt makowy:
- 4 białka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki maku
- Galaretka arbuzowa:
- 600 g czerwonego dojrzałego arbuza
- 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe
- Bita śmietana:
- 400 ml zimnej kremówki 30%
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1/4 szkl gorącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- Dodatkowo:
- 100 ml zimnej kremówki 30%
- 1 galaretka przeźroczysta
- winogrona białe
- truskawki
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 24*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach.
Biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywno. Miksując dosypywać porcjami cukier i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Do ubitej piany wsypać mak i wymieszać. Masę wylać na blachę 24*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 30 min w 160 stopniach.
Galaretka arbuzowa:
Z arbuza wyjąć pestki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do rondelka i na niewielkim ogniu gotować około 12-15 minut. Arbuz puści sporo soku. Zdjąć z ognia i do gorącego arbuza wsypać galaretki(proszek). Dokładnie wymieszać i odłożyć w zimne miejsce by galaretka lekko stężała.
Bita śmietana:
W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywać porcjami cukier puder. Miksując wlewać wolnym strumieniem letnią rozpuszczoną żelatynę.
Galaretkę przeźroczystą rozmieszać w 500 ml gorącej wody i odłożyć w zimne miejsce by galaretka lekko stężała.
100 ml zimnej kremówki ubić na sztywno.
Składanie ciasta. Na biszkopcie kakaowym rozsmarować bitą śmietanę i schłodzić w lodówce. Wylać tężejącą galaretkę arbuzową i włożyć do lodówki by galaretka stężała. Na galaretkę arbuzową przełożyć biszkopt makowy, posmarować cienką warstwą bitej śmietany, ułożyć winogrona i truskawki Na końcu zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie.:)
Jak robisz takie piękne zdjęcia, ja mam lustrzankę, dobry jasny obiektyw 1.4 canona i zdjęcia wychodzą słabe, chyba masz dobre oświetlenie co
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa. Sporo mi brakuje do pięknych zdjęć. Staram się jak mogę, używam zwykłego aparatu.
UsuńZ arbuzem jeszcze ciasta nie jadłam - wygląda super! :)
OdpowiedzUsuńProszek do pieczenia oraz żółtka nie ida do biszkopta makowego ? 😉pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie biszkopt makowy to białka, cukier i mak.
UsuńWitam.Ciasto wygląda bardzo apetycznie,więc postanowiłam upiec.Zrobiłam wszystko w/g przepisu dokładnie.Niestety biszkopt kakaowy wyszedł mi bardzo cieniutki a makowy dosłownie jak naleśnik. Co zrobiłam nie nie tak?
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że to może być wina twojego piekarnika. A jak z innymi wypiekami?
Usuń