.

czwartek, 30 listopada 2017

Nalewka świąteczna-bożonarodzeniowa

Jak wiadomo święta to czas biesiadowania z rodziną i zajadania się smakołykami. Po obfitych posiłkach polecam po kieliszku świątecznej nalewki. Nalewkę należy przygotować kilka tygodni wcześniej by smaki i aromaty zdążyły się przegryźć. 




 Składniki:
Przygotowanie:
Pomarańczę umyć, sparzyć, pokroić w 0,5 cm plastry i pokroić na cztery. Wszystkie składniki włożyć do słoika. Wlać wódkę i mieszać do rozpuszczenia się miodu. Słoik zakręcić, odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Przed samymi świętami nalewkę zlać do ozdobnej karafki lub  butelki.
W wersji mocniejszej wlać jeszcze około 100-150 ml spirytusu.



Przepis  Madame Edith

5 komentarzy:

  1. Jest pyszna, robiłam w tamtym roku i teraz też się przymierzam, ale z podwójnej porcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam pytanie ile musi stać 🤗

      Usuń
    2. Co najmniej 4 tygodnie ale może stać dłużej.

      Usuń