- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich
- 5 suszonych fig
- 5 suszonych śliwek
- 4 całe goździki
- 1 laska wanilii
- 1/2 laski cynamonu
- 8 suszonych moreli
- 4 duże plastry pomarańczy ze skórką
- 2 łyżki miodu rzepakowego Miody Wileńskich
- 500 ml wódki
Pomarańczę umyć, sparzyć, pokroić w 0,5 cm plastry i pokroić na cztery. Wszystkie składniki włożyć do słoika. Wlać wódkę i mieszać do rozpuszczenia się miodu. Słoik zakręcić, odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Przed samymi świętami nalewkę zlać do ozdobnej karafki lub butelki.
W wersji mocniejszej wlać jeszcze około 100-150 ml spirytusu.
Przepis Madame Edith
musi być pyszna;)
OdpowiedzUsuńMyślę że pyszna.
OdpowiedzUsuńJest pyszna, robiłam w tamtym roku i teraz też się przymierzam, ale z podwójnej porcji :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie ile musi stać 🤗
UsuńCo najmniej 4 tygodnie ale może stać dłużej.
Usuń