Porcelana Bogucice
Składniki:
- 1 litr bulionu mięsno warzywnego
- 15 ząbków czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 100 ml kremówki 30%
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- Do smaku:
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej rydzowy
- Chipsy serowe:
- 100 g żółtego sera
Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej rzepakowy dodać cebulę i chwilkę podsmażać. Cebula nie powinna się zrumienić tylko pozostać biała i szklista. Dodać czosnek, ziemniaki i całość jeszcze chwilę podsmażamy nie zapominając o mieszaniu. Wlać bulion dodać tymianek i gotować do miękkości ziemniaków. Po ugotowaniu całość zmiksować blenderem na krem. Wlać kremówkę ponownie zagotować.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Chipsy serowe:
Ser zetrzeć na dużych oczkach. Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu) i nałożyć na płasko niewielkie porcje sera. Smażyć do momentu aż ser od dołu zrobi się lekko złoty, odwrócić i podsmażyć na złoto z drugie strony. Przełożyć na ręcznik papierowy.
Do miski wlać porcję zupy czosnkowej, skropić olejem rydzowym i dodać chipsy serowe.
wspaniała zupa!
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuń