.

czwartek, 24 stycznia 2019

Sałatka brokułowa z ryżem jajkiem i kukurydzą

Dziś mam dla was propozycję na kolejną pyszną sałatkę w której jest brokuł ale jest również ryż, jajka, kukurydza, ogórek konserwowy. Ale co rzadko się u mnie zdarza nie dodałam do sałatki czosnku chociaż on do brokułowych sałatek bardzo pasuje. Taka sałatka zastąpi nam obiad i świetnie sprawdzi się na imprezach. Dla wzbogacenia smaku brokuł i ryż ugotowałam z dodatkiem przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur, która nie zawiera glutaminianu sodu.


Składniki:
  • 1 brokuł
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 3 większe ogórki konserwowe
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki ryżu (sypki)
  • Do smaku:
  • sól
  • cukier
  • pieprz kolorowy
  • przyprawa Vegeta Natur
  • Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego typ grecki
  • 0,5 łyżeczki Vegeta Natur
Przygotowanie:
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki zalać wodą wsypać łyżeczkę Vegety Natur i ugotować al dente. Po ugotowaniu od razu przelać na sitko i schłodzić zimną wodą. Pozostawić na sitku do odsączenia.
W garnku zagotować około 0,5 litra wody wsypać pół łyżeczki Vegata Natur dodać ryż i gotować na wolnym ogniu aż będzie al dente. Po ugotowaniu wylać na sitko i przelać zimną wodą by ryż się nie sklejał.
Kukurydzę odsączyć z nadmiaru płynu ogórki pokroić w kostkę. Jajka pokroić w większą kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu.
Majonez, jogurt i vegetę wymieszać wlać do warzyw i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić  około 2 godziny w lodówce.






3 komentarze: