- 1 brokuł
- 6 łyżek kukurydzy konserwowej
- 3 większe ogórki konserwowe
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki ryżu (sypki)
- Do smaku:
- sól
- cukier
- pieprz kolorowy
- przyprawa Vegeta Natur
- Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego typ grecki
- 0,5 łyżeczki Vegeta Natur
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki zalać wodą wsypać łyżeczkę Vegety Natur i ugotować al dente. Po ugotowaniu od razu przelać na sitko i schłodzić zimną wodą. Pozostawić na sitku do odsączenia.
W garnku zagotować około 0,5 litra wody wsypać pół łyżeczki Vegata Natur dodać ryż i gotować na wolnym ogniu aż będzie al dente. Po ugotowaniu wylać na sitko i przelać zimną wodą by ryż się nie sklejał.
Kukurydzę odsączyć z nadmiaru płynu ogórki pokroić w kostkę. Jajka pokroić w większą kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu.
Majonez, jogurt i vegetę wymieszać wlać do warzyw i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić około 2 godziny w lodówce.
podoba mi się !!
OdpowiedzUsuńPycha! super pomysł na obiad do pracy :)
OdpowiedzUsuńOooo! Nigdy nie robiłam takiej z ryżem. Spróbuję :)
OdpowiedzUsuń