Składniki:
- 8 ziemniaków
- 0,5 czerwonej papryki
- 100 g sera żółtego gouda
- 50 g mozzarelli krojonej
- 50 g mozzarelli z ziołami
- Do smaku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- gałka muszkatołowa
- pieprz ziołowy
Paprykę piec w piekarniku nagrzanym do 190 st około 40 minut. Wyjąć i włożyć na chwilkę do woreczka. Z jeszcze letniej papryki zdjąć skórkę i pokroić w drobną kosteczkę. Ziemniaki mniej więcej jednakowej wielkości razem z skórką umyć i wyszorować szczoteczką. Ugotować w osolonej wodzie al dente.(Ja gotowałam około 15 min,ale czas zależy od odmiany ziemniaków). Ziemniaki wyjąć, ostudzić, przekroić wzdłuż i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek z każdego ziemniaka zostawiając na skórce warstwę około 0,5 cm.
Sery zetrzeć na tarce, dodać pokrojoną paprykę oraz wydrążone ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Wymieszać i doprawić do smaku na pikantnie. Farszem napełnić połówki ziemniaków i oprószyć czerwoną papryką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać w 180 stopniach około 30-40 min.
bardzo lubię faszerowane ziemniaki:)
OdpowiedzUsuńJa też lubię,oczywiście farsz można kombinować.
UsuńOgólnie za ziemniakami nie przepadam, ale na Twoje mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńCieszę się,może wypróbujesz mój pomysł.
UsuńW takim wydaniu jak u Ciebie ziemniaki na pewno nie będą nudne. Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńTo faktycznie coś innego i odmiennego.
UsuńAlinko, piękne te ziemniaczki ;) Takie wiosenne, kolorowe :) Bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu.
UsuńUwielbiam wszystko co związane z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńPysznie!
Pozostało wypróbować,polecam.
Usuńsmakowity obiadek się szykuje
OdpowiedzUsuńOj,tak było pysznie.
UsuńUwielbiam takie ziemniaczki , są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTeż lubię.:)
UsuńIm więcej serów tym lepiej :) A przepis idealny na majowe dni.
OdpowiedzUsuńTeż lubię sery,można też zrobić z młodych ziemniaków,też będzie pysznie.
OdpowiedzUsuń