niedziela, 28 kwietnia 2013

Pyszna babka cytrynowa

Bardzo lubimy wypieki z dodatkiem cytryny.Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę cytrynową.Szybka i prosta do zrobienia.



Składniki:
  • margaryna 1 kostka
  • cukier 1 szk
  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna 2 szk
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
  • cytryna 1 szt
  • cukier puder do oprószenia babki
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać.Do utartej masy dodać 1 szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Dodać sok wyciśnięty z cytryny wymieszany z otartą skórką z cytryny i drugą szklankę mąki.Wszystkie składniki dobrze połączyć.Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem.Piec w 160 st około 50 min.  Forma 30*10 cm.



4 komentarze:

  1. pięknie wyrosła! u nas też cytrynowe wypieki cieszą sie dużym wzięciem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka cytrynowa to dla mnie klasyka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również babkę cytrynową uwielbiam :) piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń