środa, 10 kwietnia 2013

Krem z dyni z szafranem i migdałami

Pyszny i aksamitny krem z dyni. A żeby coś urozmaicić dodałam podprażone płatki migdałów i kilka płatków szafranu.




Składniki:
  • dynia obrana 2 kg
  • bulion drobiowy 2 l
  • masło 1 łyżka
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • sól,imbir do smaku
  • szafran
  • płatki migdałów 50 g
Przygotowanie:
Dynię obrać z skórki, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać pokroić w kostkę. Roztopić w garnku masło dodać cebulę, czosnek i lekko podsmażać cały czas mieszając. Wlać bulion dodać pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Zmiksować blenderem na krem i doprawić do smaku. Podać z migdałami podprażonymi na suchej patelni i kilkoma płatkami szafranu.



4 komentarze:

  1. mmmmmm, gdyby nie ta pora, to wziełabym sie za gotowanie, zachęcający przepis i zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alinko, piękny krem... a ta konsystencja i kolor... bajecznie :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa dyniowa to moja ulubiona zupa :) a jak podajesz ją z szafranem to tym bardziej :) Bardzo apetyczne zdjęcia, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń