Składniki:
- dynia obrana 2 kg
- bulion drobiowy 2 l
- masło 1 łyżka
- cebula 1 szt
- czosnek 4 ząbki
- sól,imbir do smaku
- szafran
- płatki migdałów 50 g
Dynię obrać z skórki, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać pokroić w kostkę. Roztopić w garnku masło dodać cebulę, czosnek i lekko podsmażać cały czas mieszając. Wlać bulion dodać pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Zmiksować blenderem na krem i doprawić do smaku. Podać z migdałami podprażonymi na suchej patelni i kilkoma płatkami szafranu.
mmmmmm, gdyby nie ta pora, to wziełabym sie za gotowanie, zachęcający przepis i zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,
UsuńAlinko, piękny krem... a ta konsystencja i kolor... bajecznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Zupa dyniowa to moja ulubiona zupa :) a jak podajesz ją z szafranem to tym bardziej :) Bardzo apetyczne zdjęcia, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuń