poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Babka cytrynowa

Bardzo lubimy babki,szczególnie cytrynowe i lekko wilgotne.I właśnie ta babka taka jest.Więc zapraszam Was na pyszną babkę.


Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szk cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g margaryna
  • 50 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • Lukier
  • sok z pół cytryny
  • cukier puder
Przygotowanie:
 
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru. Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach. Dodać sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z mlekiem cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać(nie miksować) powoli łyżką do ciasta. Ciasto wlać do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Forma o średnicy 23 cm. 

Lukier;do soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru, aż uzyskamy gęsty lukier. Zimną babkę polukrować.



9 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Babka wyszła idealna, tylko piekłam ponad godzinę. Mąż i dzieci już ją kończą :). Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że smakuje.Co do pieczenia to wszystko zależy od piekarnika,każdy piec piecze inaczej.Ale najważniejsze ,że się upiekła i smakuje.Pozdrawiam

      Usuń
  2. niby po świętach, ale taka babkę w sobotnie przedpołudnie chetnie bym zjadła do kawy

    OdpowiedzUsuń