Składniki:
- 4 szt zimne białka,
- 25 dkg cukier drobny,
- 1 łyżeczka ocet,
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana,
- 400 ml kremówka,
- 2 łyżeczki żelatyna,
- truskawki świeże,
- jagody kamczackie świeże
Beza;białka z szczyptą soli ubijamy na sztywno .Dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do momentu kiedy cukier się rozpuści a białka zrobią się białe ,lśniące i bardzo sztywne. Na koniec dodać do białek ocet i mąkę ziemniaczaną.Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 30 cm i rozłożyć ubite białka .Wkładamy do piekarnika włączonego z termoobiegiem nagrzanego do 160 st na 5 min zmniejszamy temperaturę na 90st i suszymy jeszcze 1godz 45 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę tak długo aż piekarnik będzie zimny. Bita śmietana;zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szk wody i jeszcze chwilkę miksujemy aż zacznie tężeć.Nie dodałam cukru pudru ponieważ beza jest słodka. .Zimną bezę przełożyć na talerz odwróconą spodem do góry.Rozkładamy bitą śmietanę oraz umyte truskawki i jagody.
jak dla mnie rewelacja :) aż zaśliniłam klawiaturę patrząc na ten torcik :)
OdpowiedzUsuńHihi,to poczęstuj się.
Usuńprześlicznie !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńTo moj ukochany torcik, na Wielkanoc taki zrobilam, a teraz znow mam ochote:-)Pieknie ten Twoj wyglada...
OdpowiedzUsuńMój też ulubiony,już nie mogę się doczekać świeżych truskawek.:)
UsuńUwielbiam Pavlovą! Z truskawkami- rewelacja!
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię.
Usuńobłędna! jadłabym bez żadnych wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńHmmm,ja też nie mam wyrzutów jak mam takie pyszności na stole.
Usuńuwielbiam Pavlovą
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja.:)
UsuńJaki piękny torcik , sama bym takiego nie zrobiła :-)
OdpowiedzUsuńja robie z jagodami ale niedługo sezon truskawkowy więc
OdpowiedzUsuńtaka wersja tez super