Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 20 dag masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka kakao
- 3 łyżki mielonych migdałów
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na puszysto. Porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlać roztopione letnie masło i całość dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy części.Formę 30*10 cm wysmarować i wysypać kaszą manną.Wlać białe ciasto.Do drugiej części ciasta dodać mielone migdały ,wymieszać i wylać na białe ciasto.Do trzeciej części ciasta dodać kakao ,wymieszać i wylać na ciasto z migdałami Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 45 minut. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem.
Ja również uwielbiam babki, chociaż zazwyczaj jem je wyłącznie w święta :)
OdpowiedzUsuńJa nie tylko na święta,piekę częściej.
UsuńBardzo ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPodoba mi się ten dodatek mielonych migdałów! Babka wygląda pięknie:) Pozwoliłam sobie nominować Cię do Liebster blog: http://szalonapatelnia.blogspot.com/2013/04/liebster-blog-wyroznienie-od-orci.html , zapraszam do zabawy i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za fajny przepis, będę testować dla moich córek
OdpowiedzUsuń