.

czwartek, 6 czerwca 2013

Jogurtowiec z truskawkami

Pojawiły się już pierwsze truskawki.Sezon krótki więc trzeba korzystać tym bardziej że truskawki bardzo lubimy.Więc zapraszam na pyszny,delikatny torcik na jogurcie naturalnym.


Składniki:

  • Spód
  • 200 g herbatniki szkolne
  • 150 g masła
  • Masa jogurtowa
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml zimnej kremówki
  • 1/2 szk mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szk cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • truskawki
  • galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
 
Herbatniki rozkruszyć w blenderze.Do herbatników dodać letnie roztopione masło i wymieszać.Wyłożyć dno tortownicy i ugnieść.Ułożyć na około tortownicy przekrojone truskawki. Masa jogurtowa:Jogurt zmiksować z cukrem pudrem dodać esencję waniliową wymieszać.Żelatynę namoczyć w mleku ,podgrzać do rozpuszczenia , letnią wlać do jogurtu i wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do jogurtu i delikatnie wymieszać.Wylać masę na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na górę.Schładzać co najmniej 3-4 godziny.Udekorować truskawkami. Tortownica 22 cm wyłożona na dnie i bokach folią spożywczą. 




20 komentarzy:

  1. Pięknie się ten torcik prezentuje:) Idę zaraz po łyżeczkę i się nim zajmę:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i zjadłaś cały,nawet do kawy nie miałam:)

      Usuń
  2. Cudowny! Mam wielką ochotę na choć jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam że na jednym się nie skończy.

      Usuń
  3. Alina, piękny jest ten torcik ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny! Mniam, mimo późnej pory zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest mi bardzo miło poinformować, iż ten blog został przeze mnie nominowany do Liebster Blog Award. Szczegóły tu: http://garnkomania.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za nominację,pozdrawiam.

      Usuń
  6. Mmm, idealny! Muszę taki w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale smacznie się zrobiło-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. bosko wygląda:) ja na jutro robię coś z truskawkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon się rozpoczął trzeba korzystać.

      Usuń
  9. Zaraz zjem albo wyliżę ekran, mniam.Wspaniały deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń