.

poniedziałek, 16 września 2013

Tort orzechowo kokosowy

Torty z domowego wypieku są moim zdaniem najlepsze. Ja chociaż nie mam zdolności dekoracyjnych staram się na uroczystości rodzinne upiec tort. Torty znikają więc po cichu myślę że gościom smakują. Tym razem zrobiłam orzechowo kokosowy z czekoladowym kremem który jak dla mnie jest rewelacyjny.



Składniki:

 Biszkopt orzechowy razy 2
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki orzechów włoskich mielonych BackMit
Blat kokosowy
4 białka
200 g cukru
200 g kokosu Kresto
Krem czekoladowy
6 jajek
1,5 szk cukru
150 g gorzkiej czekolady
3 łyżki płaskie ciemnego kakao
500 g  masła lub margaryny
dżem brzoskwiniowy
orzechy  włoskie mielone 


Przygotowanie:

 Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody; białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubić na  sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać orzechy, wymieszać.Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 170 st.
Blat kokosowy; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiórki kokosowy i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 25 min.
Krem czekoladowy; Jajka miksować  z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz  utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając.
Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż.
Warstwy tortu;
część biszkoptu orzechowego
posmarować dżemem brzoskwiniowym
druga część biszkoptu orzechowego
krem czekoladowy
blat kokosowy
krem czekoladowy
biszkopt orzechowy
Cały tort obsmarować i udekorować  kremem. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić, najlepiej tort smakuje na drugi dzień jak się "przegryzą smaki".









31 komentarzy:

  1. Podziwiam! Wygląda po prostu i d e a l n i e !

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny! Ty nie masz zdolności dekoracyjnych? Chyba żartujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko!! Żałuję, że nie mogę zjeść kawałka:(

    OdpowiedzUsuń
  4. I kto tu mówi o braku zdolności, tort jest fantastyczny. U nas wczoraj też był tort orzechowy. Jeszcze się uchował kawałek, więc zaraz będę zajadać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. WoW! Nie zgadzam się, że nie masz zdolności dekoarcyjnych! W prostocie siła! Torcik jest równiutki i bardzo kształtny. Moje zawsze są "kulawe" i "krzywe" ;)
    Bardzo fajne połączenie kokosa, orzechów i czekolady. Z chęcią bym go spróbowała.
    Pozdrawiam, Andźka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkie smaki jakie kocham;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę,że jednak masz zdolności dekoracyjne,bardzo smacznie się prezentuje twój tort,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę imponująco - chciałabym mieć takie zdolności, jakich Ty nie masz ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nawet nie wiecie jak się cieszę że tort mimo wszystko się spodobał, dziękuję za miłe słowa to podnosi na duchu. Pozdrawiam wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj czy z tych 5 jaj mam upiec 2 biszkopty czy kazdy biszkopt z 5 jaj piec oddzielnie ?

      Usuń
    2. Pieczesz dwa biszkopty. Każdy z 5 jajek. Jeden przekroisz na dwa blaty, przełożysz kremem a drugi w całości na górę. Pozdrawiam.

      Usuń
  10. I to wykonał ktoś kto nie ma zdolności dekoratorskich ...ta :))Jak dla mnie wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany, cudo! Pięknie wygląda, a jaki musi być obłędnie pyszny! Mniam! :))

    OdpowiedzUsuń
  12. ach, piękny, wykwintny, elegancki. Podziwiam za zdolności, cierpliwość i chylę czoła
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  13. Normalnie ślinkę przełykam, cudny)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda super i jak misternie ozdobiony :)

    OdpowiedzUsuń
  15. już nie bądź taka skromna :) tort wygląda fantastycznie :D a smaku równie doskonały! z pewnością będzie moją inspiracją przy moim kolejnym torcie!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za liczne i miłe komentarze. Nawet nie wiecie jak się cieszę z tego że tort tak się spodobał. Pozdrawiam wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jest naprawdę przepięknie udekorowany. Zjadłam oczami cały :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Składniki po mojej myśli. Udekoruję w/g własnego pomysłu. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń