Składniki:
- 3 szt czerwonej papryki
- 300 g zmielonej łopatki wieprzowej
- 1 woreczek ryżu
- 100 g pieczarek
- 1 cebula mniejsza
- 1 jajko
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- szczypta papryki ostrej
- mozzarella
Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i dodać do mięsa. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać do mięsa. Dodać przyprawy, jajko i dokładnie wymieszać. Papryki dokładnie umyć, odciąć górę i wyczyścić z nasion. Masą mięsną napełnić z lekką górką papryki dociskają masę mięsną żeby dokładnie wypełnić papryki. Napełnione papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać wodą na wysokość około 2 cm. Czapeczki z papryk posmarować oliwą i przykryć papryki. Zapiekać w 170 stopniach około 50 min. 10 min przed końcem wyjąć, położyć plaster mozzarelli i włożyć z powrotem do pieca do roztopienia się sera.
Po dodaniu sera do zapiekania nie przykrywać czapeczkami. Jeśli w trakcie zapiekania czapeczki będę się za mocno przypalały to albo zdjąć albo nakryć papierem do pieczenia.
uwielbiam tak przygotowaną paprykę!
OdpowiedzUsuńBogato nadziana:)))Bardzo lubię faszerowana paprykę:)
OdpowiedzUsuńAle pięknie podana! Napakowana po sam kapelusz, aż się chce chwycić za widelec i wcinać :))
OdpowiedzUsuńwspaniale podana :) bardzo lubię i nawet nie dawno robiłam :D
OdpowiedzUsuńahhhh :)
OdpowiedzUsuń