Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 3 szk wody
- 0,5 laski wanilii
- 0,5 kg cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
Cukinie obrać z skórki, wydrążyć miąższ z nasionami i pokroić w kostkę około 1 cm. Wodę, cukier, wyskrobane ziarenka oraz laskę wanilii zagotować i gorącą zalewą zalać pokrojoną cukinię, dodać sok z cytryny i odstawić na 6-8 godzin. Wyjąc laskę wanilii. Cukinię razem z zalewą doprowadzić do wrzenia i gotować od 10 - 20 minut w zależności od twardości cukinii. Cukinia powinna być al dente. Cukinie włożyć do wyparzonych słoików zalać zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 10-12 min.
Ciekawy pomysł! :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysl:) bardzo lubie cukinie ale w takiej wersji na slodko to jeszcze nie probowalam:)
OdpowiedzUsuńJa nie robię przetworów,ale gdybym robiła ten przepis wypróbowałabym na 100% - świetny:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam bardzo podobną wersję, ale z dynią:) Więc z cukinią pewnie też wyśmienita:)
OdpowiedzUsuńrobiłam w tamtym roku, tylko jeszcze z cynamonem! wyszło super ;)
OdpowiedzUsuń