Składniki:
- 100 g margaryny
- 6 szt jajek
- 1 szk cukru
- 2 szk mąki pszennej
- 1 szk mielonych orzechów laskowych BackMit
- 3 łyżki mielonego maku BackMit
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- migdały płatki do posypania Kresto
- 2 łyżki przegotowanej wody
- cukier puder
- 4 szt gruszki
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy laskowe, zmielony mak,oraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Z wierzchu gruszki ponacinać i ułożyć płaska częścią na cieście. Piec do suchego patyczka. Zimne ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów. Wodę utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania lejącego lukru. Piec około 45 minut w 180 st.
przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Ja niestety nie mogę jeść gruszek:( Można je zastąpić jakimiś innymi owocami?
OdpowiedzUsuńMyślę że jabłka też mogą być.
UsuńA ja uważam, że te składniki jak najbardziej do siebie pasują:) Super ciacho:)
OdpowiedzUsuńTeraz już wiem że pasują, tym bardziej że już ciasto znikło.
UsuńŚwietne to ciasto! Pięknie wyrosło:-)
OdpowiedzUsuńTo fakt ładnie wyrosło, ale przyznam szczerze że co chwilkę patrzyłam przez szybkę co się dzieje. Bałam się że nie wyrośnie.
UsuńBardzo smakowicie wygląda,dobrze że się zdecydowałaś,bo moim zdaniem skład jest idealny:)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda to ciasto, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jeśli upieczesz to się pochwal.
Usuń