Składniki:
- 3 kg czarnego bzu
- 1 szkl wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 0,5 kg cukru
Dojrzały czarny bez, umyć i obrać kuleczki z "parasolek". Najlepiej nadaje się do tego widelec. Zielone kuleczki wyrzucić. Bez włożyć do garnka zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia około 15-20 min. Lekko przestudzić, wylać na gęste sitko i pozostawić żeby odciekł sok. Nie przecieramy i nie mieszamy. Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 min.
Świetny przy przeziębieniu,na spadek gorączki:)
OdpowiedzUsuńOj faktycznie skarb:)
OdpowiedzUsuńdo czego jeszcze mozna uzywac ten sok ?
UsuńJa przede wszystkim piję w okresie jesienno zimowym.
Usuńmoje dziecko wzmagało się 3 miesiące z katarem i kaszlem...wszystko już minęło po zastosowaniu syropu z czarnego bzu :)
OdpowiedzUsuńo, ja właśnie dwa dni temu zebrałam owoce czarnego bzu z krzaków i wczoraj zrobiłam syrop. pierwszy raz. i cieszę się że jeszcze się załapałam na owoce, bo bałam się, że już do przyszłego roku będę musiała czekać. mam pytanie, które mnie dręczy i nie umiem sama sobie odpowiedzieć. wiem, że bez musi być poddany obróbce termicznej, żeby nie miał właściwości toksycznych. więc mój syrop zagotowałam. potem, po wlaniu do słoików i butelek, jeszcze je gotowałam, ale krótko (jako, że robiłam go ze względu na jego lecznicze właściwości, nie chciałam zbyt długo gotować, żeby wszystkiego co dobre w nim nie zniszczyć). no i żaden słoiczek ani butelka mi nie "zassały" (z dzieciństwa pamiętam, że gdy moi rodzice robili przetwory, to potem nakrętka powinna być wklęśnięta i przy stukaniu w nią palcem wydawać głuchy odgłos - no więc moje takie nie są - można je wciskać i mają dźwięczny odgłos). więc pewnie pasteryzacja się nie udała?? nie mam wielkiego doświadczenia. nie wiem, czy mogę przechowywać tak jak są (może w lodówce?), czy jeszcze raz je wstawiać do gotowania? co zrobić, żeby pasteryzacja była udana? a cukru dałam więcej niż w tym przepisie, co może mieć wpływ na przechowywanie też. bardzo proszę o radę kogoś bardziej doświadczonego w temacie! Magda
OdpowiedzUsuńCo znaczy krótko, ile minut pasteryzowałaś?
UsuńWg mnie powinnaś od zagotowania pasteryzować minimum 10 min. No i woda powinna się gotować. Myślę że powinnaś jeszcze raz je poddać pasteryzacji.
Taki soczek to jest coś :) ja w zeszłym roku zrobiłam zaledwie 2 słoje, ale może w tym roku uda się zrobić więcej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Pyszny soczek, też zrobiłam swój bardzo go lubię:-) samo zdrowie
OdpowiedzUsuńJa nie robiłam nie miałam skąd wziąć czarny bez ale moje teściowa robiła i zawsze podrzuca mi słoiczek na przeziębienie .
OdpowiedzUsuń