poniedziałek, 23 września 2013

Knedle z śliwkami

W sezonie śliwkowym przynajmniej raz muszę je zrobić. Knedle z dodatkiem twarogu, bo takie lubimy najbardziej w środku z śliwką polane bułką tartą z masełkiem. Pycha.


Składniki:
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu tłustego
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta cynamonu
  • śliwki
  • cukier brązowy w kostkach
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości,  odlać wodę i pozostawić do wystudzenia. Możemy je ugotować nawet dzień wcześniej. Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, cukry, mąkę pszenną i wymieszać na gładką masę. Z ciasta uformować placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około 8 min od wypłynięcia na lekkim ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem z bułką tartą.
Śliwki umyć i wypestkować. Do każdej śliwki do środka włożyć kostkę cukru.
Masło rozpuścić, leciutko zrumienić, dodać bułkę tartą i małą szczyptę cynamonu, wymieszać i zdjąć z ognia.
Jeśli ciasto będzie się mocno kleić do rąk dodać mąki.




9 komentarzy:

  1. Ta zrumieniona bułeczka bardzo do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam knedle, w weekend raczyliśmy się wyrobami mojej babci ze śmietanką i cukrem, ale Twoja wersja z bułeczką wygląda równie interesująco :))

    OdpowiedzUsuń
  3. nie przepadam za knedlami, ale Twoje wyglądają super! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja mogłam pominąć ten post-knedle piękne i przesmaczne,ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń