Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu tłustego
- 1,5 szk mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g masła
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta cynamonu
- śliwki
- cukier brązowy w kostkach
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać wodę i pozostawić do wystudzenia. Możemy je ugotować nawet dzień wcześniej. Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, cukry, mąkę pszenną i wymieszać na gładką masę. Z ciasta uformować placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około 8 min od wypłynięcia na lekkim ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem z bułką tartą.
Śliwki umyć i wypestkować. Do każdej śliwki do środka włożyć kostkę cukru.
Masło rozpuścić, leciutko zrumienić, dodać bułkę tartą i małą szczyptę cynamonu, wymieszać i zdjąć z ognia.
Jeśli ciasto będzie się mocno kleić do rąk dodać mąki.
Ta zrumieniona bułeczka bardzo do mnie przemawia:)
OdpowiedzUsuńtaki knedel to jest coś!
OdpowiedzUsuńUwielbiam knedle, w weekend raczyliśmy się wyrobami mojej babci ze śmietanką i cukrem, ale Twoja wersja z bułeczką wygląda równie interesująco :))
OdpowiedzUsuńnie przepadam za knedlami, ale Twoje wyglądają super! :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńpo prostu pycha :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńŚliczne te knedle.
OdpowiedzUsuńJak ja mogłam pominąć ten post-knedle piękne i przesmaczne,ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuń