Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 0,5 szkl wody
- sok z cytryny
- migdały płatki
- rodzynki
Przygotowanie:
Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Masę wylać na miski porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.
Ciekawy przepis, nigdy takiego nie jadłam :) Pięknie podany!
OdpowiedzUsuńWypróbuj, dziękuję.
UsuńOo! Ale fajne! Nie znałem takiego deseru!
OdpowiedzUsuńNo to w takim razie zapraszam do zrobienia.
Usuńale to wspaniale wygląda. aż ma się ochotę zjeść całe :)
OdpowiedzUsuńAle piękny efekt!
OdpowiedzUsuńNazwę deseru znam, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować. Może kiedyś się skuszę i wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńU mnie to klasyka rodzinna:) Zawsze w niedzielę szpajzę przygotowywał tata:)
OdpowiedzUsuńwiele razy o nim słyszalam, ale nigdy sama jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńU mnie nazywa się to legumina:)
OdpowiedzUsuńTo na 100% nie jest legumina. Legumina to zupełni inny deser. :)
Usuńznam to od lat jestem ze slaska i zgadza sie ze nazywa sie to szpajza :) i mozna tez zrobic kakaowa zamiast cytryny dac poprostu kakao i tyle :) jest pyszna lekka i puszysta . Polecam cos na szybko :)
OdpowiedzUsuńA dodając zamiast kakao pół czekolady i 3 łyżki nuteli to już jest niebo w gębie
UsuńTakiej wersji nie znam. Jak robisz taką kakaową?
UsuńNa kaszubach również jest to znane pod ta nazwa ;)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa! Najlepszy ,lekki deser. Ją robię go z galaretka. Jest smaczny i kolorowy.
OdpowiedzUsuń