.

czwartek, 15 maja 2014

Szynka wieprzowa w marynacie na oleju rzepakowym

Nie ma nic lepszego jak pyszna, lekko pikantna domowa szyneczka. Szynka zrobiona w domu to pewność, że nie ma w niej żadnych polepszaczy i konserwantów. Ja coraz częściej ze względu na dzieci muszę robić szynki w domu. te sklepowe coraz mniej im smakują. W sumie to nawet się z tego cieszę. Do marynaty użyłam oleju rzepakowego. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się często używać go w mojej kuchni zarówno do wypieków jak i dań wytrawnych.”



Składniki:
  • 1kg mięsa wieprzowego na szynkę(kulka)
  • 2 l wody
  • 70 g soli do peklowania
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 8 ziarenek pieprzu czerwonego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  •  pikantna wołowina w winie - zestaw przypraw Kamis
Przygotowanie:
 Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Odłożyć do wystudzenia. Do zimnej wody włożyć mięso, przykryć pokrywką i odłożyć do lodówki na 5-7 dni. Raz dziennie obrócić mięso, żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do miski wlać 5 łyżek oleju rzepakowego. Dodać pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem oraz pomijając imbir dodać  przyprawy z zestawu ( jeśli chcemy by szynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. Włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i piec w nagrzanym piekarniku na 160 stopni około 90 minut. Wyjąć i zostawić w rękawie około 15 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i pozostawić do wystudzenia.



Domowy Wyrób

6 komentarzy:

  1. Masz rację Alinko. Domowa wędlina najlepsza. A Twoja szynka cudna, chudziutka. Skórka rumiana. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! zdjęcie jak z okładki książki! wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, nic nie zastąpi domowych wyrobów;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczna szyneczka,a do tego świeże pomidorki,sałata...ale pyszne byłoby śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szyneczka pyszna też robiłam ale peklowaną. Taka domowa jest najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda i oczywiście cudowna ekspozycja. Pozdrawiam. :) Danusia z http://www.mojewypiekiinietylko.com/

    OdpowiedzUsuń