.

wtorek, 17 czerwca 2014

Tort z kremem adwokatowym

Dzisiaj bardzo pyszny tort z kremem budyniowym z dodatkiem adwokatu no i tradycyjnie już z truskawkami.  Dzięki współpracy z sklepem Emako.pl otrzymałam do przetestowania  tortownicę z plastykową pokrywką oraz szklaną paterę na której podałam ten pyszny tort.  Tortownica ma specjalną powłokę z technologią non-stick która zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków. Dołączona do kompletu przykrywka z rączkami ochroni je również wypieki przed wysychaniem, sprawdza się w przechowywaniu w lodówce ponieważ ciasto nie  wchłania obcych zapachów oraz jest wygodna do transportu. Szklana patera jest bardzo efektowna i co bardzo mi się spodobało to to że się obraca, dzięki czemu kremowanie tortu po bokach było dużym udogodnieniem. Posiada stabilną podstawę a po złożeniu zajmuje niewiele miejsca.
Ponadto w sklepie znajdziecie duży asortyment towarów nie tylko kuchennych. Współpraca i kontakt z sklepem jest  rewelacyjny a jeśli chcecie być na bieżąco z promocjami zajrzyjcie na ich stronę na fb klik.
Mam dla Was niespodziankę. Otóż możecie skorzystać z 10 % zniżki na zakupy w sklepie Emako.pl. Kod rabatowy jest ważny od dzisiaj przez 7 dni. Przy zamówieniu należy wpisać w koszyku zakupowym ala-piecze. Zachęcam do zakupów.



Składniki:
  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem adwokatowy
  • 750 ml mleka
  • 250 ml adwokatu
  • 1 szkl cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g masła lub margaryny
  • truskawki
  • płatki czekoladowe
Przygotowanie:
 Krem: do szklanki mleka wlać adwokat, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko i energicznie mieszając zagotować. Nakryć z góry folią spożywczą i schłodzić. Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.
 Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka i nadal ubijać aż powstanie sztywna masa. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 25 minut w 170 st. Wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż do uzyskania dwóch placków. Na pierwszy placek wyłożyć 2/3 kremu, ułożyć 2 okręgi z truskawek, przykryć drugim plackiem. Boki i górę tortu posmarować resztą kremu. Włożyć do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem udekorować na górze truskawkami i posypać płatkami czekoladowymi.




Inspiracją był ten tort klik biszkopt z mojego przepisu i proporcje kremu zmieniłam.


Lato w pełni!

11 komentarzy:

  1. Tort imponujący. Duży, świetnie przełożony. Bardzo smakowicie wygląda. A tortownica ciekawa. Ma tyle zalet. Świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik apetyczny:) Gadżety interesujące ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękny, aż szkoda jeść:) POzdrawiam potravel

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda, u Ciebie jak zwykle małe dzieło sztuki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, cóż więcej rzec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort wygląda tak pysznie, że od samego patrzenia ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastycznie wygląda :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń