.

czwartek, 3 lipca 2014

Konfitura z czarnej porzeczki

W ogródku dojrzewają owoce więc trzeba je przetworzyć i zatrzymać trochę lata przynajmniej w słoikach. Konfiturę z czarnej porzeczki robię co roku. Dodaję do herbaty lub do posmarowania ciast. Jest pyszna.


 Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

 Porzeczkę obrać opłukać i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Wsypać do garnka dodać cukier. Podgrzewać na średnik ogniu co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliła. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut. Gorącą konfiturę wlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po 15 minutach odwrócić, pozostawić do ostudzenia zimną wynieść w chłodne miejsce najlepiej do piwnicy.

 

 

 

 




 


 

 

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię porzeczki, dlatego taka domowa konfitura musi być pycha :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno zrobię, bardzo lubię dżem z czarnej porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam przetwory z porzeczek! Chyba moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda,też muszę zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie przyszedł czas na robienie przetworów. Potem chętnie sięgamy po zapasy. A Ty Alu takie pyszne słoiczki robisz:) ummm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak domowe przetwory, a na dodatek z własnych owoców! Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń