Składniki:
- Ciasto drożdżowe
- 800 g mąki pszennej
- 400 ml mleka
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 130 g twarożku z wiaderka
- 100 g masła
- 50 g drożdży świeżych
- 1 szkl cukru
- sól szczypta
- Nadzienie
- 0.5 litra jagód
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
Do szklanki mleka dodać 2 łyżki mąki, drożdże, 1 łyżkę cukru wymieszać i lekko podgrzać. Odłożyć do wyrośnięcia. Do reszty mleka dodać serek podgrzać do rozpuszczenia się serka. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem do białości. Resztę mąki przesiać do miski z miksera dodać sól, utarte jajka z cukrem, mleko z serkiem oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość miksować za pomocą haka około 15 minut. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką, podzielić na części, uformować placki, na środek nałożyć łyżkę jagód i uformować jagodzianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu, odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Część jagodzianek przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem. Piec w 190 stopniach około 15 minut. Jagody do nadzienia wymieszać z mąką i cukrem.
Prześliczne te jagodzianki! Fajny pomysł z twarożkiem, ja dzisiaj robię :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Wyszły przepięknie!;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze bułeczki na świecie :)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam jagodzianki:))) poproszę jedną;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :-) zjadłabym jedną :-)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe jagodzianki :) Te wyszły idealnie!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńObłędnie smakowite :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagodzianki! Twoje wygladaja przepieknie! Zdjecia powalaja jak zwykle :) Mniam... slinka az poleciala :)
OdpowiedzUsuńAleż bym taką zjadła :) Pięknie Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)