Konfitura z czarnej porzeczki
W ogródku dojrzewają
owoce więc trzeba je przetworzyć i zatrzymać trochę lata przynajmniej w
słoikach. Konfiturę z czarnej porzeczki robię co roku. Dodaję do herbaty
lub do posmarowania ciast. Jest pyszna.
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Porzeczkę obrać opłukać i odsączyć
na sitku z nadmiaru wody. Wsypać do garnka dodać cukier. Podgrzewać na
średnik ogniu co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliła.
Doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut. Gorącą konfiturę wlać do
wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po 15
minutach odwrócić, pozostawić do ostudzenia zimną wynieść w chłodne
miejsce najlepiej do piwnicy.
Bardzo lubię porzeczki, dlatego taka domowa konfitura musi być pycha :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Na pewno zrobię, bardzo lubię dżem z czarnej porzeczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam przetwory z porzeczek! Chyba moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńbędzie smaczne na zimę:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda,też muszę zrobic :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przyszedł czas na robienie przetworów. Potem chętnie sięgamy po zapasy. A Ty Alu takie pyszne słoiczki robisz:) ummm :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe przetwory, a na dodatek z własnych owoców! Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuń