środa, 23 lipca 2014

Kruche z czekoladową pianką i borówkami

U mnie nadal borówki. Tym razem kruche ciasto z czekoladowa pianką z dużą ilością borówek. Połączenie czekoladowej pianki z borówkami sprawdziło się w smaku i zniknęło bardzo szybko.




Składniki:


  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • 1 szk mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • Pianka
  • 5 białek
  • 1 szk cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szt budynie czekoladowe
  • 1/2 szk oleju rzepakowego
  • 400 g borówki amerykańskiej
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto kruche; Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto podzielić na 5 części, (3 części i 2 części) każde ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez 1 godzinę w zamrażarce. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach na złoto około 15-20 min. Wyjąć i przestudzić. Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone borówki. Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Inspiracja:   Moje wypieki
Słodkie jagodowe latoBłękitne skarby lata!

15 komentarzy:

  1. Musi być pyszne. Bardzo apetycznie wygląda, szczególnie kusi mnie tą pianką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwyca kolorami! A jak musi smakować, mmm! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I takie ciasta lubię najbardziej;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. u Ciebie jak zawsze same słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie czekoladowej pianki i jagód do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm... Z borówkami musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też bardzo lubię borówki. Nawet dzisiaj kupiłam i już się zastanawiam co z nimi zrobić. Mam podpowiedź. Może takie ciasto? Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie podane smakołyki, mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dziwię się, że szybko zniknęło, Ale szkoda, że już nie ma. Więc tylko oczy nacieszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, ta pianka kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie wygląda! W cale nie dziwne, że tak szybko zniknęło :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ smakołyki :) Chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń