Składniki:
- 2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 1 szkl cukru
- 1,5 szkl oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 kg czerwonej porzeczki
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia
Do obranej, umytej i osuszonej porzeczki dodać cukier, mąkę i wymieszać. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywno (jak do biszkoptu). Wlewać małym strumieniem olej i miksować na wolnych obrotach. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy i miksować na najwolniejszych obrotach. Możemy również mieszać drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 26*36 cm wyłożyć papierem do pieczenia wylać połowę ciasta, rozłożyć połowę porzeczki, wylać resztę ciasta i rozłożyć resztę porzeczki. Piec w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Uwielbiam dodatek porzeczek do ciast! Ciasto w tedy ma fajny kwaskowy smaczek :)
OdpowiedzUsuńAle kusząco wygląda;))) Szczególnie na tym nowym blacie ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiękne ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Wygląda obłednie,w wekedn tez mam zamiar nazbierac porzeczek i zrobić jakies ciacho
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńfantastyczne :-)