czwartek, 17 lipca 2014

Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką

 W takie upały w mojej małej kuchni gotowanie i pieczenie jest męczące. A że do kawki coś być musi więc zrobiłam takie ciasto na szybko. Robi się je na oleju, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Dodatek czerwonej porzeczce sprawia że ciasto jest lekko kwaśne i orzeźwiające. W sam raz na upały.






Składniki:


  • 2 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 szkl oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 kg czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:

Do obranej, umytej i osuszonej porzeczki dodać cukier, mąkę i wymieszać. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywno (jak do biszkoptu). Wlewać małym strumieniem olej i miksować na wolnych obrotach. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy i miksować na najwolniejszych obrotach. Możemy również mieszać drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 26*36 cm wyłożyć papierem do pieczenia wylać połowę ciasta, rozłożyć połowę porzeczki, wylać resztę ciasta i rozłożyć resztę porzeczki. Piec w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam dodatek porzeczek do ciast! Ciasto w tedy ma fajny kwaskowy smaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kusząco wygląda;))) Szczególnie na tym nowym blacie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ci wyszło :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłednie,w wekedn tez mam zamiar nazbierac porzeczek i zrobić jakies ciacho

    OdpowiedzUsuń