Składniki:
- 300g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 g serka mascarpone
- 1 budyń waniliowy
- jagody
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać porcjami mascarpone po jednym jajku i cały czas miksować na średnich obrotach. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy i mieszać drewnianą łyżką lub miksować na najwolniejszych obrotach. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać połowę masy wsypać jagody i zalać resztą masy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Babkę wyjąć z pieca i po około 10 minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Źródło przepisu: Anyżkowo
Przyznam szczerze, że takiej wersji babki nigdy nie próbowałam. Podoba mi się to połączenie. Na talerzu prezentuje się doskonale:)
OdpowiedzUsuńWyglada nieziemsko, napewno tez tak smakuje, bomba!
OdpowiedzUsuńBabka w wakacje? hehe, tego jeszcze nie było ^^
OdpowiedzUsuńutsraciłam poprzeni komentarz przy wysyłaniu
OdpowiedzUsuńile ma być mniej więcej jagód?
jaką strukturę ma mieć ciasto
jagód około 1 szklanki z tego trochę zostaw do dekoracji, ciasto jest takie gęstawe nie lejące :)
UsuńMa śliczne jagodowe piegi :)
OdpowiedzUsuńświetnie Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńFajna babeczka :) Chętnie bym zjadła do kawki!
OdpowiedzUsuńWow skojarzyla mi sie z Wielkanoca! :) Wyglada super!:)
OdpowiedzUsuńBaba z jagodami, pycha :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pięknie i prosto, a przy tym przesmacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMmm, ile jagód;))
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam babki z dodatkiem serka mascarpone... Z jagodami musiała smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
babka wykonana w weekend i zjedzona!:)dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że smakowała i super że babka wyszła pozdrawiam
Usuń