.

wtorek, 28 kwietnia 2015

Deser z nasionami chia

Od jakiegoś czasu zaobserwowałam, że pojawia się coraz więcej przepisów z nasionkami szałwi hiszpańskiej - chia. Trochę o nich poczytałam i wcale się nie dziwię, że robią się takie popularne. Nasiona chia zaliczane są do jednych z najbardziej wartościowych pokarmów. W tych małych nasionkach jest bardzo dużo cennych i wartościowych składników. Używa się ich do napojów, deserów lub sałatek. Ja zrobiłam warstwowy deser i bardzo nam zasmakował. Od teraz coraz częściej będę je wykorzystywać. Ziarenka szałwii hiszpańskiej- chia polecam zakupić w sklepie ale-raj . Można tam też znaleźć informację o właściwościach zdrowotnych nasionek.



Składniki:
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl płatków ryżowych błyskawicznych
  • 3 kiwi
  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki nasion chia ale-raj
  • 200 g truskawek (u mnie mrożone)
Przygotowanie:
Dzień wcześniej nasiona chia wsypać do szklanki mleka, wymieszać i odłożyć. Po około godzinie ponownie wymieszać i włożyć do lodówki. Nasiona powinny się moczyć co najmniej 12 godzin, ale mogą stać dłużej nic się nie dzieje. Powstanie coś ala "budyń".
Szklankę mleka zagotować, wsypać płatki ryżowe i mieszając gotować około 2 minuty. Ugotowane płatki schłodzić.
Truskawki i obrane kiwi zmiksować osobno na mus.
Do szklanek wlewamy warstwami płatki ryżowe, zmiksowane kiwi, budyń z chia, zmiksowane truskawki. Deser możemy schłodzić lub podać bezpośrednio po przygotowaniu.


10 komentarzy:

  1. Alinko bardzo apetycznie wygląda Twój deser. O nasionkach też czytałam. Wspaniałe. Mogę tylko powiedzieć ...mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko! Jeszcze nie jadłam chia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietnie wyglada, na pewno jest pyszny

    OdpowiedzUsuń