czwartek, 16 kwietnia 2015

Cukier fiołkowy

To już ten czas i ta pora. Wiosna i wszystko budzi się do życia między innymi malutkie i pachnące fiołki. Warto ich nazbierać i zrobić sobie cukier fiołkowy, który wykorzystamy w naszej kuchni. Cukier robi się bardzo łatwo, jedynie trochę czasu musimy poświęcić na zebranie fiołków i oskubanie ich z płatków.


Składniki:
  • 0,5 szkl płatków z fiołka
  • 3/4 szkl cukru
Przygotowanie:
Zebrane fiołki oskubać z płatków. Do blendera wsypać cukier, płatki z fiołków i zmiksować. Cukier rozsypać na papierze i odłożyć w suche i przewiewne miejsce do przesuszenia. Od czasu do czasu rozcierać zbrylony cukier. Suchy cukier przesypać do szklanego słoiczka i zakręcić.



Domowy Wyrób

10 komentarzy:

  1. Wspaniały i jaki piękny kolor. Super Alinko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor i piękne zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się taki fioletowy cukier :). Myślę, że niejedną osobę mógłby zaskoczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zachwycona tym kolorem. A i pewnie zapach.... niesamowity :) Dobrze byłoby mieć cos takiego w spiżarni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow jaki fantastyczny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  6. do jakich celow mozna taki cukier wykorzystac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć do słodzenia koktajli lub do wypieków. :)

      Usuń
  7. Super, biore przepis 💟 zapraszam do mnie 😊

    OdpowiedzUsuń