Pasztet podany na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice.
Składniki:
- 140 g świeżego boczku( bez skóry)
- 330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę)
- 250 g karczku
- 120 g wątróbki drobiowej
- 0,5 łyżki masła klarowanego
- 80 g marchewki
- 30 g pietruszki
- 30 g selera
- 60 g cebuli
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy(większy)
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana)
- 2 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 40 g pistacji Ale -raj
Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i włożyć bułkę. Pozostawić do schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć wątróbkę. Mięso i bułkę wyjąć na 15 minut przed mieleniem na sitko by trochę odciekło. Razem z wątróbką zmielić maszynką do mielenia mięsa 3 razy na drobnych oczkach. Do mięsnej masy dodać żółtka doprawić dosyć pikantnie do smaku i energicznie wymieszać ( ja to robię robotem z końcówką do ucierania około 4-5 minut). Na końcu dodać pistacje oraz ubite na sztywno białka. Ponownie ale tym razem delikatnie wymieszać. Przełożyć do prostokątnej aluminiowej foremki. Piec w 180 stopniach 1 godzinę.
Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl a ja umieszczę je w galerii na fb.
Wspaniale wygląda ten pasztet, domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje Twój pasztet. Robię bardzo podobnie. Na te Święta Wielkanocne zrobiłam pasztet drobiowy.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy... :)
Pyszny:)
OdpowiedzUsuńMam zamiar jutro skorzystać z Pani przepisu ! :)
OdpowiedzUsuńZobaczymy, co z tego wyjdzie :)
Pozdrawiam!