Rogaliki podane na talerzu z kolekcji Kamea z Porcelana Bogucice.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
- 7 g suszonych drożdży
- 65 g roztopionego masła
- 180 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego ( u mnie grecki)
- 1 duże jajko
- 3 płaskie łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Do posmarowania
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- mak
Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól,
cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć
ściereczką i odstawić na około 60 minut do wyrośnięcia ( ciasto powinno
znacznie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto
podzielić na 9 równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę
rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt
rogalika i ułożyć na blaszkach
wyłożonych matą silikonową lub papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem
i posypać makiem. Rogaliki przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół),
wstawiać blaszki pojedynczo i piec około 15 -20 minut do
zrumienienia. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i ostudzić.
Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu,
zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl a ja umieszczę je w galerii na fb.
Pięknie upieczone rogaliki:)
OdpowiedzUsuńMi takie piękne zawijasy nie wychodzą ;/
OdpowiedzUsuńRogaliki maślane są ekstra.Bardzo je lubię;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mięciutkie maślane pieczywo. A Twoje rogaliki są fantastyczne, jak z najlepszej cukierni. Na śniadanie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńTeż je piekłam. Są rewelacyjne w smaku :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam je właśnie z tego samego przepisu i są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńŚliczne rogaliki! Jak z obrazka, idealne :)
OdpowiedzUsuńjakie smakowite :)
OdpowiedzUsuńJeśli nie mam suchych drożdży to zwykłych ile mam użyć o ile można te zwykłe.
OdpowiedzUsuńMożesz użyć świeżych, ale wtedy najpierw trzeba zrobić zaczyn drożdżowy. Świeżych drożdży 25 g. Życzę udanego wypieku.
UsuńOj zjadłabym takiego rogalika na śniadanie (najlepiej jeszcze ciepłego). Bardzo smakowicie one wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności, jeszcze z tym dżemem to już prawdziwa poezja :)
OdpowiedzUsuńMniam! Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńTo ja biorę dwa takie i pryskam! ;)
OdpowiedzUsuńPiękne rogale!
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliki, mniam
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są te rogaliki, piekłam je już wielokrotnie:) Piękne Ci wyszly:)
OdpowiedzUsuńA czy zamiast drożdży suszonych można doda zwylych, jeżeli tak to ile?
OdpowiedzUsuńTak, można użyć, dajesz 25 g świeżych drożdży. Ale pamiętaj, żeby zrobić zaczyn z świeżych drożdży. :)
UsuńIle wychodzi rogali z tego przepisu ? Wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńDzielimy na 9 części, więc 9 rogalików. :)
Usuń