Składniki:
- Ciasto
- 125 g margaryny lub masła
- 1 jajko
- 1 szkl cukru
- 2 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa
- 1 szkl kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- Dodatki
- 50-100 ml rumu
- 4-5 łyżek nutelli
- 3-4 łyżki migdałów w płatkach ale-raj
- 3-4 łyżki kokosu ale-raj
- 50 g rodzynki sułtanki ale -raj
- 100 g orzechów włoskich ale-raj
- Do obtoczenia
- kokos, mielone migdały
- migdały siekane
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Margarynę rozpuścić, powinna być letnia. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi dzień pokruszyć do miski. Dodać rum, nutellę, pokrojone orzechy, migdały płatki, kokos, rodzynki i wszystko razem zagnieść. Ciasto powinno być wilgotne i klejące by można było uformować kulki. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać nutelli lub rumu. Z ciasta uformować kulki-bajaderki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w kokosie, mielonych orzechach lub migdałach.
Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl a ja umieszczę je w galerii na fb.
Skuszę się, bo też mam zamrożone resztki ciasta :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, a wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, mi czasami też zostaje troszku ciasta. Zapamiętam Twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne te małe kuleczki bajaderki. Ja mam gdzieś przepis na ciasto bajaderka właśnie z takiego ciasta, które zostało.... Muszę poszukać A Twoje kuleczki kuszą ... :)
OdpowiedzUsuńKolejna inspiracja ;-)
OdpowiedzUsuńKluczem sukcesu był tu pewnie rum. Super przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bajaderki, szybko się je robi i są pyszne. Ja kiedyś robiłam ciasto Bajaderka i też jest pyszne. Piecze się do niego dwa kruche placki, jeden z nich piecze się 10 minut dłużej i się go kruszy. Masa jest do niego taka bardzo gęsta z masła, żółtek, cukru pudru, gorzkiej czekolady i ulubionych bakalii. Przełożenie: kruche ciasto, masa i polewa czekoladowa, polecam :)
OdpowiedzUsuńMmmmm, napewno pyszne :) Niedługo je pewnie zobie :) Zapraszam na mojego bloga, niedługo konkurs: http://idoptakowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńJa też często robię bajaderki jak zostaną mi resztki ciasta;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciacha, super przepis!!!
OdpowiedzUsuń