Żurek podany na talerzu Porcelana Bogucice
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 1 mniejsza marchewka
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- liść laurowy ale-raj
- 2 kulki ziela angielskiego ale-raj
- 0,5 litra zakwasu na żur klik
- sól, pieprz, majeranek
- Na każdy talerz
- 1 jajko ugotowane na twardo
- kilka plastrów białej kiełbasy
Do wody włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut, aż warzywa będą al dente. Dodać ziemniaki pokrojone w średnią kostkę i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa wlać zakwas na żur i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć w całości białą kiełbasę i na wolnym ogniu mieszając gotować około 5-10 minut. Pod koniec gotowania dodać sporą ilość majeranku i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, wyjąć białą kiełbasę pokroić w plastry. Na każdy talerz dodajemy jajko ugotowane na twardo przekrojone na pół i kilka plastrów kiełbasy.
Tradycyjny i pyszny :) Mój Ł. może jeść codziennie!
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje. Lubię żurek :-))
OdpowiedzUsuńJa też lubię żurek nie tylko na Wielkanoc. Ale już się przekonałam, że żurek i barszcz czerwony jednak smakują w święta wyjątkowo. Pięknie podałaś swój żurek :)
OdpowiedzUsuńCo prawda ja żurku nie lubię, ale mój mąż baaaardzo:) Na pewno by mu zasmakował!
OdpowiedzUsuń