Sernik podany na talerzyku z kolekcji Ksenia Platin z Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa
- 60 g masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kakao
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego(suchy)*
- 1 szkl cukru
- 5 jajek
- 1 budyń śmietankowy b/c (proszek)
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 200 ml oleju
- 250 ml Advokaat Dalkowski Starotoruński
Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Tortownicę wysmarować i wysypać mąką*. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 25 cm i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć i przestudzić.
Ciasto nie może być zbyt gorące przed wylaniem masy serowej.
Masa serowa:
Twaróg zmielić w maszynce na drobnych oczkach, dodać jajka, cukier i chwilkę miksować na wolnych obrotach. Dodać budyń w proszku, śmietanę (płynną), olej i znowu zmiksować. Na koniec wlewać wolnym strumieniem adwokat i miksować do połączenia się składników. Masę serową wylać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem(góra-dół) na 170 stopni i piec około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik jeszcze około godziny w piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz z tortownicy i ostudzić. Najlepiej całą noc.
* Twaróg do sernika musi być raczej suchy nie mokry. Używałam twaróg "klinkek"z biedronki. Masy
serowej nie miksujemy za długo ani na zbyt szybkich obrotach by nie zrobiła się puszysta.
U mnie tortownica z ceramicznym dnem i silikonową obręczą więc nie smarowałam i nie sypałam mąką.
jakie pyszności, moje smaki:)
OdpowiedzUsuńWow jaki genialny sernik!
OdpowiedzUsuńpiękny sernik :D
OdpowiedzUsuńAle kusząco wygląda!!! I widzę, że widelczyk się przydał:)
OdpowiedzUsuńŚwietny sernik, wygląda przepięknie
OdpowiedzUsuńLubię takie likiery :-) a serniczek wygląda cudnie i jestem pewna, że tak też smakuje :-)
OdpowiedzUsuńAlinko sernik genialny, porcelana elegancka. Wszystko jest tak pięknie dobrane, że .... chętnie zasiadłabym do stołu na którym podano Twój sennik :)
OdpowiedzUsuńŚwietny :)
OdpowiedzUsuńPiękny! :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda nieziemsko - mistrzostwo świata pod każdym względem:)
OdpowiedzUsuńWitam,mam nadzieje że mi się uda pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPoproszę o ...dwa kawałki. Wygląda cudnie !
OdpowiedzUsuńMasz talent,Alinko:)sernik wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, ciekawa jestem czy mój taki będzie :)
OdpowiedzUsuńczy może tez być użyty ser z wiaderka ?
OdpowiedzUsuńNie wiem jaki wyjdzie z sera z wiaderka. Ja użyłam twaróg półtłusty suchy, nie mokry.Więc ciężko mi powiedzieć.
UsuńJa właśnie zrobiłam z wiaderka, jeszcze nie spróbowałam, ale sernik wyrósł, nie popękał, jest równy. Ponieważ jednak miałam obawy czy ten rozwodniony ser nie zepsuje wypieku, dodałam 4 łyżeczki mąki tortowej i jeszcze jedna łyżeczkę ziemniaczanej. Spróbuję dziś wieczorem i dam znać jak smak.
UsuńZ niecierpliwością czekam na informację jak smakował. :)
UsuńNo i zapomniałam.. :-)
UsuńSmakował super, także można bez obaw robić z serem z wiaderka. Może i wolałabym z twarogiem, ale tu gdzie mieszkam go nie dostanę a serniki uwielbiam :-)
Cieszę się , że sernik smakował. Dla nas to też jeden z lepszych serników. :)
UsuńJaki piękny serniczek , sama bym chętnie zjadła :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały !
OdpowiedzUsuńczy tylko piekarnik nagrzać termoobiegiem czy też cały czas pieczenia sernika ma byc też w termoobiegu
OdpowiedzUsuńPiec również z termoobiegiem.
UsuńDziękuję
UsuńSernik pyszny:)polecam
OdpowiedzUsuńSernik pyszny dziś robię go drugi raz polecam 😀 😀 😀 😀
OdpowiedzUsuń