Rolada serowa podana na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice.
Składniki:
- 400 g sera żółtego w kawałku (hermetycznie pakowany)
- 100 g serka topionego z słonecznikiem
- 2 ogórki konserwowe
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- kawałek czerwonej papryki
- sól, pieprz do smaku
Farsz: serek topiony przełożyć do miseczki dodać majonez i rozetrzeć. Ogórki, jajko i paprykę pokroić w drobną kostkę i razem z szczypiorkiem dodać do serka.Wymieszać i doprawić do smaku.
Ser w foli włożyć do wody i na średnim ogniu podgrzewać (nie gotować) około 20 minut (zależy od sera)do momentu aż ser będzie mięciutki. Od czasu do czasu ser odwrócić by równo się nagrzewał. Gorący ser przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 centymetra. Rozłożyć farsz i zwinąć roladę. Roladę owinąć w papier na którym był rozwałkowany ser i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Rolada bardzo apetyczna i pomysłowa;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładna:)coś podobnego kiedyś przygotowywała sąsiadka rodziców i pamiętam,że jako dziecko bardzo ją podziwiałam za takie cudeńka:)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu taką zrobić, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie rolady. Dzięki, że o niej przypomniałaś. Świetne składniki i pięknie (jak zwykle) ją Alinko pokazałaś :) Ale pysznie.... :)
OdpowiedzUsuńLubię roladę serową. Przepiękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś bardzo podobną- bardzo smaczny dodatek do kanapek, albo przystawka.Piękna Ci wyszła no i piękna porcelana:)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym z przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńGdzie mogę kupić ser hermetycznie pakowany. Czy to taki w bloku?
OdpowiedzUsuńnawet w biedronce:)
UsuńW zasadzie w każdym sklepie. To ser żółty w kawałku zapakowany hermetycznie w folię,
UsuńWygląda bajecznie, dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie, kolejnyy dobry pomysl na wysmienita kolacje. Dziekuje
OdpowiedzUsuń