.

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Smoothie z jarmużem i pietruszką

Coraz częściej robimy w domu smoothie i koktajle. Próbujemy różnych kombinacji smakowych. Tym razem dodaliśmy jarmuż. Przyznam, że po raz pierwszy miałam okazję go spróbować ale z pewnością nie ostatni w szczególności jak dowiedziałam się ile ma wartości odżywczych. No i z czego najbardziej się cieszę to to, że mogę urozmaicać dietę i dodawać  inne składniki, których w inny sposób nie udało by mi się włączyć do diety. Was też zachęcam do robienia smoothie, tym bardziej, że teraz będzie coraz więcej świeżych owoców i warzyw.





Składniki:
  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka rzeżuchy
  • spora garść jarmużu
  • woda mineralna( bardzo zimna)lub kostki lodu
Przygotowanie:
Do pojemnika z miksera do koktajli wkładamy obrane i pokrojone banany, kiwi, jarmuż, natkę pietruszki, rzeżuchę i wszystko miksujemy na gładki mus. Jeśli smoothie będzie zbyt gęste dolewamy zimną wodę mineralną lub dodajemy kostki lodu i ponownie miksujemy.
Do smoothie najlepiej używać wcześniej schłodzone owoce i warzywa.



4 komentarze:

  1. Bardzo lubie takie napoje orzezwiajace i ozdrawiajace. Na wiosne sa nam bardzo potrzebne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja się wpraszam na taki pyszny koktajl :-)

    OdpowiedzUsuń