.

środa, 8 kwietnia 2015

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Żurek to zupa która najczęściej kojarzy nam się z Wielkanocą. Jednak u mnie jest cześciej niż raz w roku, bo bardzo nam taki żurek smakuje. Tym bardziej jeśli jest na domowym zakwasie z jajkiem i pyszną białą kiełbasą.

Żurek podany na talerzu Porcelana Bogucice


Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • 1 mniejsza marchewka
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • liść laurowy ale-raj
  • 2 kulki ziela angielskiego ale-raj
  • 0,5 litra zakwasu na żur klik
  • sól, pieprz, majeranek
  • Na każdy talerz
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • kilka plastrów białej kiełbasy
Przygotowanie:
Do wody włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia  i gotować około 15 minut, aż warzywa będą al dente. Dodać ziemniaki pokrojone w średnią kostkę i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa wlać zakwas na żur i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć w całości białą kiełbasę i na wolnym ogniu mieszając gotować około 5-10 minut. Pod koniec gotowania dodać sporą ilość majeranku i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, wyjąć białą kiełbasę pokroić w plastry. Na każdy talerz dodajemy jajko ugotowane na twardo przekrojone na pół i kilka plastrów kiełbasy.



4 komentarze:

  1. Tradycyjny i pyszny :) Mój Ł. może jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentuje. Lubię żurek :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię żurek nie tylko na Wielkanoc. Ale już się przekonałam, że żurek i barszcz czerwony jednak smakują w święta wyjątkowo. Pięknie podałaś swój żurek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co prawda ja żurku nie lubię, ale mój mąż baaaardzo:) Na pewno by mu zasmakował!

    OdpowiedzUsuń