.

czwartek, 13 sierpnia 2015

Ogórki kanapkowe

Ogórki lubię pod każdą postacią. Obowiązkowo w spiżarni muszą się znaleźć konserwowe, kiszone, sałatki z cebulą, marchewką a w tym roku dołącza jeszcze ogórki kanapkowe z kurkumą. Zrobiłam je po raz pierwszy i trochę za wcześnie na wypróbowanie bo niestety ale takie ogórki muszą  z dwa miesiące postać. Mam nadzieję, że będą tak pyszne jak zachwalała Margarytka bo to z jej przepisu ogórki.
Po tygodniu jak dla mnie trochę za kwaśne ale daję im czas.


Składniki:
  • 1,5 kg ogórków średniej wielkości
  • 500 ml wody
  • 1i3/4 szkl octu 10%
  • 1i3/4 szkl cukru
  • 1 łyżka gorczycy Ale-raj
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka kurkumy Ale-raj
  • 1 płaska łyżka soli 
Przygotowanie:
Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ułożyć ciasno ogórki w słoikach.Wodę z wszystkimi przyprawami i cukrem zagotować, wlać ocet i gotować jeszcze 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać ogórki. Szczelnie zakręcić. Duży garnek wyłożyć na dnie ściereczką włożyć słoiki i zalać wodą do 2/3 wysokości. Pod przykryciem zagotować i pasteryzować około 5-7 minut.



11 komentarzy:

  1. Ogórki kanapkowe są super, przygotowujemy od lat.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam w zeszłym roku..troszkę inny przepis..ale były smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kolor mają świetny, pięknie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteśmy pewni, że smakować będą wybornie:) a wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ogórki, zjadłabym takich :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak! Zjadłąbym te ogórki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Za kwaśne,bo za dużo octu.Proporcje powinny być takie:5 szklanek wody,1 szklanka octu i 1,5 szklanki cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za kwaśne były po tygodniu tak jak pisałam. Jednak już po swoim odstaniu około 2 miesiące były smaczne i takie akurat. A proporcje o których piszesz to do ogórków konserwowych robię i też są pyszne.

      Usuń