.

wtorek, 1 września 2015

Drożdżowe z borówką i kruszonką

Drożdżowe wypieki uwielbiam za ich zapach w domu, który wydobywa się w trakcie pieczenia. Teraz mamy sporo sezonowych owoców więc można je piec nawet codziennie. Bo jak wiadomo drożdżowe wypieki najlepsze są w tym samym dniu. Spory kawałek ciasta do tego kubek zimnego mleka i mamy pełnię szczęścia.

Ciasto na talerzyku Porcelana Bogucice z kolekcji Raphael.























Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki cukru z wanilią Ale-raj
  • 50 g cukru
  • 70 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 60 g masła
  • szczypta soli himalajskiej Ale-raj 
  • 1,5 szkl borówki amerykańskiej
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła
  • Lukier:
  • 3-4 łyżki soku z limonki
  • 4-5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać wsypać 0,5 łyżeczki cukru dodać pokruszone drożdże i rozmieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn. 
Mąkę przesiać do misy miksera dodać cukier, cukier z wanilią, wbić jajka i wlać zaczyn drożdżowy. Miksować na wolnych obrotach z końcówką do ciast drożdżowych (hak). Po krótkim miksowaniu wlać rozpuszczone letnie masło i miksować aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będziecie wyrabiać ręką ciasto może być trochę klejące ale nie dosypujemy mąki. Ciasto oprószyć lekko mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować i wysypać mąką. Rozłożyć równomiernie ciasto i na wierzchu rozsypać umyte, suche borówki i lekko wcisnąć w ciasto. Odłożyć na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie zagnieść mąkę, cukier i zimne masło na kruszonkę, rozsypać na wierzchu i piec w 180 stopniach około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po 30 minutach zdjąć obręcz. Do soku z limonki dosypywać cukier puder i ucierać do momenty aż uzyskamy średnio lejący lukier. Zbyt lejący rozleje się po cieście. Zimne ciasto polać lukrem.







9 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda rewelacyjnie!!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż chce się schrupać kawałeczek, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! piękne i niesamowicie apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow jakie wypasione drożdżowe! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie wygląda. Oczu nie sposób oderwać. Już czuję jego drożdżowo-owocowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pyszne! Jem przez ekran :))

    OdpowiedzUsuń