.

czwartek, 10 września 2015

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Nie wyobrażam sobie, żebym nie miała na zimę zrobionego dżemu z brzoskwiń. Dla mnie to jeden z ulubionych smaków i w zasadzie jako pierwszy znika z półki. Teraz brzoskwinie są soczyste i dorodne a i cena nie jest wygórowana. Warto się poświęcić dla takich zapasów.


Składniki:
  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 1 laska wanilii Ale-raj
  • 350 g cukru
  • 1 żelfix 3:1
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyć i obrać z skórki. Przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, ostrym nożykiem wyskrobać ziarenka razem z laską dodać do brzoskwiń. Wsypać żelfix dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut, aż cześć brzoskwiń się rozpadnie. Wsypać cukier ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, wyjąc laskę wanilii. Gorący dżem  rozlać do słoików, szczelnie zakręcić odwrócić do góry dnem. Po 5 minutach słoiki odwrócić. Zimne wynieść do spiżarni.



6 komentarzy:

  1. MM ale to musi być pyszne razez z masłem i chałką

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak. Ja też muszę mieć zestaw takich dżemów w spiżarni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka, też się przymierzamy do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń