.

środa, 28 października 2015

Rolada z kremem waniliowym i bananami

Wyjątkowo pyszne połączenie smakowe jest w tej roladzie. Krem budyniowy z waniliowo alkoholowym akcentem, kakaowy biszkopt i do tego banany. Nie pozostaje Wam nic tylko brać się do roboty i upiec taki smakołyk. A do kremu polecam dodać likier o smaku waniliowym Vanilla Dalkovski. 

Składniki:
  • Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem budyniowo-waniliowy:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 budyń waniliowy b/c
  • 1,5 szkl mleka
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 0,5 szkl likieru Vanilla Dalkovski
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • Dodatkowo:
  • 3 banany
  • czekoladowa posypka
Przygotowanie:
Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 39*32 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Po wyjęciu gorący biszkopt razem z papierem zwinąć w roladę i ostudzić.  

Krem budyniowo-waniliowy: W 0,5 szklance mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by zapobiec powstaniu kożucha i odłożyć do ostudzenia. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Na końcu wlać esencję waniliową i małymi porcjami wlewać likier cały czas ucierając.
Z biszkoptu zdjąć papier. Pozostawiając po wszystkich bokach po 2 cm wolnego miejsca rozsmarować 3/4 kremu. Wzdłuż dłuższej krawędzi biszkoptu ułożyć banany i zwinąć roladę. Na wierzchu biszkoptu rozsmarować resztę kremu i odłożyć do stężenia. Przed podaniem z wierzchu posypać czekoladową posypką i ułożyć plasterki banana.


 

9 komentarzy:

  1. Po prostu palce lizać. Smacznie i ślicznie. Kusisz, kusisz i to skutecznie. Już zabieram jedna porcję, bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie wygląda, na pewno smakuje wyjątkowo

    OdpowiedzUsuń
  3. Palce lizać! Ależ to wygląda, jak profesjonalnie! Pozazdrościć talentu :) Automatycznie ślinka cieknie, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała. Oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się super:) Połączenie smaków idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka piękna! I z moimi bananami <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam a jesli chcialabym zrobic bez likieru to co zamiast niego dac ? Wiecej mleka czy zachowac takie proporcje jak sa , tylko poprostu go nei dodawac. Dziekuje za odp

    OdpowiedzUsuń