Składniki:
- Kruche ciasto:
- 4 szkl mąki pszennej T500
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
- 3/4 szkl cukru
- 3 żółtka
- Nadzienie:
- 1 kg obranych jabłek
- 0,5 szkl wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier opcjonalnie
- cukier puder do oprószenia
Masa jabłkowa: jabłka pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, wlać wodę i podsmażać do momentu aż jabłka cześciowo się rozpadną i odparuje nadmiar płynu. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać i ostudzić. Jeśli jabłka są kwaśne dosłodzić wg smaku.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, cukry i żółtka. Końcówką do ucierania miksujemy na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat i zagnieść i uformować wałek. Podzielić na 4 części, 3 części wyłożyć na dno i boki blaszki 33*23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, resztę ciasta owinąć folią spożywczą i odłożyć razem z blaszką w zimne miejsce na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, rozłożyć równomiernie zimne jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na jabłkach.
Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni i piec około 40 minut.
Zimną szarlotkę przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Już wyobrażam sobie jak pachnie i smakuje. Aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńJadłabym ją z wielkiem apetytem,wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńU mnie też jesienią królują ciasta z jabłkami:)))
OdpowiedzUsuńWspaniała szarlotka kochana :-)
OdpowiedzUsuńPiękna! Takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTradycyjna szarlotka, najlepsza :)
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga !!! Przy tak pysznym cieście ta "kólka" jest jak ZAKALEC :) Proszę poprawić błąd, bo razi. A z przepisu skorzystam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, już poprawione.
UsuńMam pytanko, czy jeśli na drugi dzień chcę ją podać na ciepło z lodami, wystarczy podgrzać w piekarniku???
OdpowiedzUsuńTak, możesz na następny dzień podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce,
UsuńWitaj czy moge uzyc jablek ze sloika to znaczy musu dzieki
OdpowiedzUsuńMyślę, że możesz. Ale jeśli ma dużo soku przelej go na chwilkę na gęste sitko.
Usuń