Składniki:
- Ciasto:
- 5 jajek
- 230 g cukru
- 270 g mąki pszennej T500
- 30 g kakao
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
- 100 ml wody
- 100 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa:
- 1 kg oczyszczonych jabłek
- 3/4 szkl wody
- 7-8 łyżek cukru
- 2 budynie śmietankowe b/c
- 400 ml wody
- Polewa:
- 125 g margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżka kakao
Ciasto:
białka ubić z cukrem na sztywno dodawać po 1 żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach wolnym strumieniem wlewać wodę i olej. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać z przyprawą korzenną i dodawać porcjami do masy miksując na wolnych obrotach lub wymieszać delikatnie łyżką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Wyjąć i ostudzić.
Masa jabłkowa:
Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać cukier i mieszając na wolnym ogniu rozgotować( jeśli będą kawałki jabłek zmiksować blenderem na mus). Budynie rozmieszać w wodzie wlać do gotujących się jabłek, mieszając zagotować i gorący mus wylać na zimne ciasto. Pozostawić do wystudzenia.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście.
Inspiracja klik
Wspaniałe ciasto :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, pychotka!
OdpowiedzUsuńNa sam widok ślinka cieknie! Wygląda bardzo pysznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto, fantastycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniam, z chęcią bym zjadła kawałek:)))
OdpowiedzUsuńAla pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się robi! Pierwsza część w piecu, druga w rondlu. ☺
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak będzie smakowało.
UsuńWitam, mam takie pytanie czy wierzch ciastA obciąć? bo moje jest mocno wybrzuszone i niestety efekt jest trochę nierówny :)
OdpowiedzUsuńU mnie wybrzuszenia nie było. Ale żeby zachować efekt to można ściąć i wyrównać.
Usuń