Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 4-5 szt ogórków konserwowych
- 0,5 puszki kukurydzy
- 3 pomidory
- 0,5 kapusty pekińskiej
- 4 łyżki ketchup Premium Folwark
- 1-2 łyżki sosu gyros-kebab ostry Folwark
- 2-3 łyżki majonez kremowy Folwark
- 1-2 łyżki szczypiorku
- olej do smażenia
Piersi oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa papryką i wymieszać. Włożyć na pół godziny do lodówki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzić.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Kapustę pekińską poszatkować i wymieszać z majonezem. Ketchup wymieszać z sosem gyros-kebab. Szczypiorek drobno pokroić.
Układać w szklanej misce warstwami: kurczak, ketchup z sosem, ogórki, kukurydza, pomidory, kapusta pekińska. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki by sałatka się przegryzła. Po wyjęciu na wierzchu udekorować i posypać szczypiorkiem.
Wygląda pysznie :) uwielbiam gyrosa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki :-) są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMnie też by smakowała:)
OdpowiedzUsuńTo moja kiedyś jedna z ulubionych sałatek... Zapomniałam o niej :-)
OdpowiedzUsuńIdealna wersja dla mojego męża;))
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda! Mnóstwo cudnych warstw :)
OdpowiedzUsuńPyszna , mniam
OdpowiedzUsuńSuper, też ją uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuń