środa, 7 października 2015

Sałatka gyros na ostro

Nie wiem jak wy ale my ją bardzo lubimy. Robię ją dosyć często jednak w wersji bardziej łagodnej. Tym razem zrobiłam w wersji dla tych, którzy lubią ostre i wyraziste smaki. U nas głosy były podzielone, gdyż nie wszyscy lubimy na ostro. Jeśli o mnie chodzi bardzo mi smakowała. Ostrość uzyskałam dzięki sosowi do kebaba i gyrosa firmy Folwark. Folwark produkuje również wiele innych sosów, ketchupy oraz pyszny majonez, który również wykorzystałam do sałatki.


Składniki:
Przygotowanie:
Piersi oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa papryką i wymieszać. Włożyć na pół godziny do lodówki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzić.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Kapustę pekińską poszatkować i wymieszać z majonezem. Ketchup wymieszać z sosem gyros-kebab. Szczypiorek drobno pokroić.

Układać w szklanej misce warstwami: kurczak, ketchup z sosem, ogórki, kukurydza, pomidory, kapusta pekińska. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki by sałatka się przegryzła. Po wyjęciu na wierzchu udekorować i posypać szczypiorkiem.




8 komentarzy: