Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 2 jabłka
- 1 szkl wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia
- cukier puder
Jabłka umyć i nie obierać z skórki. Przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Wodę zagotować z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia włożyć pokrojone jabłka i pozostawić pod przykryciem w zależności od twardości na 3-5 minut żeby jabłka zmiękły. Przelać na sitko i pozostawić do odsączenia i ostudzenia.
Ciasto francuskie rozwinąć i wzdłuż krótszego boku pokroić na 6 cm paski. Połowę każdego paska na całej długości cieniutko posmarować konfiturą. Ułożyć na zakładkę zimne plasterki jabłek pozostawiając na końcach po 2 cm wolnego miejsca. Od dołu tam gdzie jest posmarowane ciasto zwinąć na pół a następnie zwijać rulon. Nie dociskać zbyt mocno, żeby jabłka się nie wysunęły z ciasta. Zwinięte wkładać do formy na muffinki. Przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego góra-dół na 200 stopni i piec 25-30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze około 8-10 minut żeby się zrumieniły, ale trzeba ważać by się nie przypaliły jabłka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Cudowne. Robiłam już takie i są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyszły :)
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie ;)
OdpowiedzUsuńJak prawdziwe! Cudne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Śliczne :)
OdpowiedzUsuńNapiszę krótko.... genialne :)
OdpowiedzUsuńCzym można wysmarować zamiast konfitury?
OdpowiedzUsuńMożesz posmarować ulubionym dżemem.
UsuńPrześliczne róże :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, wyszły cudowne <3
OdpowiedzUsuńCieszę się, pozdrawiam i smacznego życzę. :)
UsuńWłaśnie się pieką :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super, ale się nie dopiekły.
OdpowiedzUsuńU mnie też surowizna i podejrzewam , że każdemu ciasto się do piekło,ale jakoś nikt nie ma odwagi się przyznać ;)
Usuńnie zgodzę się z tobą, moje różyczki były dopieczone. Raczej bym się skłaniała do tego że każdy piekarnik inaczej piecze i może za krótko piekłaś. Zbyt grube plasterki jabłek i za dużo dżemu też może spowodować to, że różyczki będą nie dopieczone.
UsuńDziekuje za prosty i pyszny przepis:-)szukalam wlasnie takiego,bo mam ciasto francuskie i jablka....i ochote na slodkosci z tym zwiazane:-)uwielbiam cynamon...moze dodam na jablka:-)
OdpowiedzUsuńCynamon i jabłka to dobre połączenie.
Usuńczytam i czytam i nie wiem jak to zawinąć......
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu gdzie widzisz ciasto z jabłkami i konfiturą składasz z całej długości na pół. Tak, że w środku masz jabłka i konfiturę a następnie zwijasz to w rulonik.
UsuńRewelacja moja rodzina wprost się zakochała
OdpowiedzUsuńU mnie porażka! Piekłam dłużej, bo ciasto ciągle wyglądało mi na surowe, jabłka się spaliły, a ciasto dalej surowe. Nie wiem co zrobiłam nie tak.
OdpowiedzUsuńAkurat te róże niby proste ale znaczenia ma samo ciasto francuskie i piekarnik. Dodatkowo jak dasz za dużo dżemu, konfitury lub jabłka które mocno puszczają sok wtedy ciasto się nie przepiecze. "wyjdzie"zakalec".
UsuńNie poddam się - spróbuję jeszcze raz ☺
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń