piątek, 9 października 2015

Róże z jabłka w cieście francuskim

Jak tylko zobaczyłam zdjęcie tych różyczek to obiecałam sobie, że muszę je zrobić. A że mamy jesień, czas pysznych jabłek i do tego otrzymałam od Ogródek Dziadunia pyszną różaną mgiełkę - konfitura z płatków róż to już musiałam je zrobić. Konfitura smakuje, pachnie obłędnie i świetnie skomponowała się z jabłkiem i ciastem francuskim. Szkoda tylko, że kupiłam  jedno ciasto, bo różyczek było zdecydowanie za mało.




Składniki:
  • 1 ciasto francuskie
  • 2 jabłka
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia
  • cukier puder
Przygotowanie:
Jabłka umyć i nie obierać z skórki. Przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Wodę zagotować z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia włożyć pokrojone jabłka i pozostawić pod przykryciem w zależności od twardości na 3-5 minut żeby jabłka zmiękły. Przelać na sitko i pozostawić do odsączenia i ostudzenia.
Ciasto francuskie rozwinąć i wzdłuż krótszego boku pokroić na 6 cm paski. Połowę każdego paska na całej długości cieniutko posmarować konfiturą. Ułożyć na zakładkę zimne plasterki jabłek pozostawiając na końcach po 2 cm wolnego miejsca. Od dołu tam gdzie jest posmarowane ciasto zwinąć na pół a następnie zwijać rulon. Nie dociskać zbyt mocno, żeby jabłka się nie wysunęły z ciasta. Zwinięte wkładać do formy na muffinki. Przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego góra-dół na 200 stopni i piec 25-30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze około 8-10 minut żeby się zrumieniły, ale trzeba ważać by się nie przypaliły jabłka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



25 komentarzy:

  1. Cudowne. Robiłam już takie i są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak prawdziwe! Cudne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym można wysmarować zamiast konfitury?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis, wyszły cudowne <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się pieką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy04 maja, 2016

    Wyglądają super, ale się nie dopiekły.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też surowizna i podejrzewam , że każdemu ciasto się do piekło,ale jakoś nikt nie ma odwagi się przyznać ;)

      Usuń
    2. nie zgodzę się z tobą, moje różyczki były dopieczone. Raczej bym się skłaniała do tego że każdy piekarnik inaczej piecze i może za krótko piekłaś. Zbyt grube plasterki jabłek i za dużo dżemu też może spowodować to, że różyczki będą nie dopieczone.

      Usuń
  7. Dziekuje za prosty i pyszny przepis:-)szukalam wlasnie takiego,bo mam ciasto francuskie i jablka....i ochote na slodkosci z tym zwiazane:-)uwielbiam cynamon...moze dodam na jablka:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. czytam i czytam i nie wiem jak to zawinąć......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciu gdzie widzisz ciasto z jabłkami i konfiturą składasz z całej długości na pół. Tak, że w środku masz jabłka i konfiturę a następnie zwijasz to w rulonik.

      Usuń
  9. Rewelacja moja rodzina wprost się zakochała

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie porażka! Piekłam dłużej, bo ciasto ciągle wyglądało mi na surowe, jabłka się spaliły, a ciasto dalej surowe. Nie wiem co zrobiłam nie tak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat te róże niby proste ale znaczenia ma samo ciasto francuskie i piekarnik. Dodatkowo jak dasz za dużo dżemu, konfitury lub jabłka które mocno puszczają sok wtedy ciasto się nie przepiecze. "wyjdzie"zakalec".

      Usuń
  11. Nie poddam się - spróbuję jeszcze raz ☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń