.

środa, 10 lutego 2016

Chleb pszenno orkiszowy z cebulką

Od czasu do czasu piekę w domu chleb. Bardzo lubimy chleb na zakwasie ale nie zawsze mam go w lodówce. Zdarza się że zapomnę dokarmić i wtedy zakwas mi "pada". Ale teraz pokazała się nowość. W Młyn Kopytowa można kupić "Zakwas piekarski ekologiczny" którego nie musimy dokarmiać. Musiałam go wypróbować i powiem wam, że jak dla mnie jest super. Chleb wyszedł pyszny. Ładnie wyrośnięty, lekko wilgotny, sprężysty i z pięknymi dziurami.


Składniki:
Przygotowanie:
W letniej wodzie rozmieszać zakwas i drożdże. Mąki przesiać do misy miksera dodać sól wlać wodę z zakwasem i drożdżami i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hakiem zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut. Pod koniec miksowania wsypać cebulkę prażoną. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagnieść by odgazowało i przełożyć do formy 25*12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia ale już na około 15-20 minut. Przed włożeniem do piekarnika spryskać wodą i posypać sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 250 stopni z termoobiegiem i piec 10 minut. Następnie piekarnik przełączyć gór-dół na 200 stopni i piec około 35-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z formy i oderwać papier. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce.





2 komentarze: