.

czwartek, 11 lutego 2016

Roladki z szynki w galarecie

Takie roladki można zrobić przy okazji gotowania rosołu. Wystarczy odlać bulionu na galaretę a zwijanie szynki to już ekspresowo będzie. Roladki idealnie się sprawdzą na wielkanocnym stole a także na imprezkach jako dodatek do tzw zimnej płyty. 


Składniki:
  • 7 plasterków szynki konserwowej
  • 0,5 serka śmietankowego typu almette
  • 1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 3/4 szkl bulionu 
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny z przyprawami do mięs i ryb
  • Do dekoracji
  • ugotowana marchewka
  • natka pietruszki
  • kukurydza z puszki
  • borowiki marynowane 
Przygotowanie: Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć  w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
Do serka dodać chrzan i wymieszać. Każdy plasterek posmarować serkiem i zwinąć roladki. Ułożyć na półmisku i udekorować warzywami i grzybami. Zalać tężejącym bulionem i odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.


1 komentarz:

  1. Moja wersja tej przystawki jest trochę uboższa, bo nie daję w ogóle tej galarety. Jednak szynkę kroję na mniejsze kawałki i robię z nich koreczki z ogórkiem! :)

    OdpowiedzUsuń