.

wtorek, 25 października 2016

Sernik z kaszą manną

Od bardzo dawna miałam w planach upiec sernik z dodatkiem kaszy manny. Podchodziłam do niego z małą rezerwą ale muszę powiedzieć, że się nie zawiodłam. Sernik puszysty, delikatny jednym słowem rozpływa się w ustach. W oryginale była kasza manna zwykła ja nie miałam i dodałam błyskawiczną ale to raczej nie miało żadnego wpływu na smak.


Składniki:
Przygotowanie:
W naczyniu ubić na puszystą masę 8 żółtek, 3 białka, szklankę cukru i cukier waniliowy. W osobnym naczyniu zmiksować twaróg, wlać ubitą masę jajeczną i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Na przemian wsypywać po trosze kaszę mannę i letnie rozpuszczone masło ciągle miksując na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać ubite na sztywno białka ( 5 sztuk) ze szczyptą soli i wymieszać (nie miksować ) delikatnie za pomocą silikonowej łopatki. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać masę serową i piec w 170 stopniach około 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik pozostawić. Po 30 minutach lekko uchylić piekarnik i zostawić sernik na kolejne 30 minut. Sernik wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi listkami.


Przepis  Z cukrem pudrem

10 komentarzy:

  1. uwielbiam serniki! z kasza manną jeszcze nie próbowałam, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny! Jaki równiutki! Zjadłabym do kawy taki sernik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ cudownie wysoki i równy! Idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie wygląda ten serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na serniczek to ja zawsze mam ochotę!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ciekawa jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak sztuczny! Jest cudowny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam dziś ,wyszedł cudowny ,ani milimetr się nie opadł. Jutro jakąś polewę i będziemy się delektować. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, również pozdrawiam.

      Usuń
  9. Zrobiłam na większej blaszce, bo nie miałam takiej podanej w przepisie. Sernik opadł, nie wiem może dlatego że po godzinie pieczenia nadal był blady i włączyłam go jeszcze na 15 minut,pieczenie góra -dół. Jutro będziemy próbować.

    OdpowiedzUsuń