.

czwartek, 3 sierpnia 2017

Kasza kuskus z warzywami i kurczakiem

Mimo iż od kilku dni upały coś jeść trzeba a że, przy piecu stać się nie chce, więc trzeba robić coś na szybko. Dzisiaj coś z dań jednogarnkowych do przygotowania w niecałą godzinę łącznie z krojeniem warzyw. Danie smaczne, lekkie ale i pożywne. Teraz warto korzystać ze świeżych warzyw i z nich przygotowywać posiłki.



Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 żółtej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cukinia młoda
  • 130 g kaszy kuskus
  • 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • Do smaku:
  • sól
  • pieprz 
  • papryka słodka
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Odłożyć do lodówki na jakieś pół godziny i w tym czasie pokroić warzywa.
Cebula w kostkę. Marchewka, seler i czosnek w plasterki. Papryki w paski a cukinię w półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej podsmażyć mięso i przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię z tłuszczem dodać cebulę, seler, marchewkę i chwilę podsmażać. Następnie dodać papryki znowu chwilę podsmażać i na końcu dodać cukinię. Całość podsmażamy około 5 minut i podlewamy połową bulionu. Dusimy pod przykryciem kolejne 4-5 minut. Wsypać kaszę wymieszać wlać resztę bulionu i trzymać na lekkim ogniu około 5 minut aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. W trakcie przygotowywania nie zapominać o mieszaniu.
Gotowe danie przed podaniem obficie posypać posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz