.

środa, 27 czerwca 2018

Surówka z białej kapusty z ogórkiem i koperkiem

Surówki z tą zalewą to ja mogę jeść i jeść. Najważniejsze jest to, że przygotowana zalewa z tego przepisu zawsze jest smaczna i nie trzeba jej kilka razy doprawiać jak to bywa przy przepisach gdzie jest podana ilość "do smaku".  Surówka jest pyszna zarówno z młodej kapusty jak i już w okresie zimowym. Tu również surówka z tą zalewą ale z marchewką i cebulą klik .



Składniki:
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 średni zielony ogórek sałatkowy lub 3-4 ogórki gruntowe
  • 5-6 łyżek posiekanego koperku
  • Zalewa:
  • 1 szkl wody mineralnej gazowanej
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl oleju
  • 1/4 szkl octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • ewentualnie trochę pieprzu
Przygotowanie: Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Dodać posiekany koperek i ogórki obrane ze skórki i pokrojone w półplasterki. Wszystkie składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na około 2 godziny. Od czasu do czasu surówkę przemieszać. Surówkę można przełożyć do słoików włożyć do lodówki i można przechowywać przez około 5-6 dni a nadal będzie smaczna.

1 komentarz: